Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как да гласувам, ако точно тогава съм във ваканция


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

На 11 юли ще сте далече от вкъщи, а тогава са изборите. Отсега се питате къде ще гласувате. Не сте само вие. Много хора ще бъдат в такава ситуация точно тогава, защото ще е разгарът на отпуските.

Избирателните списъци се съставят според постоянния адрес. Но ако не ви се връща обратно до мястото, където официално живеете, можете да гласувате и там, където сте в момента. Или поне съвсем наблизо.

Вариантите за това са четири, но за три от тях ще трябва да спазите срокове, които изтичат в близките дни. Ето какви са възможностите:

На вилата

Ако вече знаете къде ще бъдете на 11 юли и ако имате трайна връзка с това място (например, ако имате вила), можете да се регистрирате там по настоящ адрес. Този адрес е различен от постоянния.

Трябва да се регистрирате по настоящ адрес в първите три седмици на юни. Ще ви трябва и документ, който удостоверява връзката ви с мястото (договор за наем, документ за собственост, декларация на собственици, че са съгласни да живеете там и други).

След това можете да заявите, че искате да гласувате по настоящ, а не по постоянен адрес. Срокът да го направите е 26 юни 2021 г.

Трябва да попълните заявление по образец (приложение № 12 от изборните книжа на ЦИК) за гласуване на друго място. После трябва да го подадете в общината, в която сте регистрирани с настоящ адрес. Става и електронно.

В чужбина

Ако сте във ваканция в чужбина, е най-лесно. Трябва само да проверите къде близо до вас ще е разкрита избирателна секция. Първите над 500 секции в чужбина вече са одобрени от Централната избирателна комисия (ЦИК) и можете да проверите дали има някоя, която е близо до вас.

Списъкът им тепърва ще се увеличава, така че направете проверката и след 20 юни. Тогава изтича срокът, в който всички секции в чужбина ще са ясни. Ще ги намерите в сайта на ЦИК.

За гласуване в чужбина не е нужна никаква подготовка – просто отивате с личната си карта и на място подписвате декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място.

В интернет е пълно с шеги, в които пише, че хората, прекарващи отпуската си близо до границата с която и да било съседна държава, просто биха „отскочили“ до чужбина, за да гласуват там, защото по-лесен вариант от този няма.

Ако предварително знаете, че наблизо няма да има открита секция, можете да я организирате и сами. Трябва да подадете заявление (може и електронно ) до ЦИК за образуване на избирателна секция във вашето населено място. Необходимо е общо 40 души да сте посочили този град или село, за да стане това. Крайният срок е 25 дни преди деня на изборите - т.е. 16 юни.

А защо не наблюдател в България?

Ако сте във ваканция в България, има два начина да гласувате там, където ще се намирате. Първият е да се регистрирате като наблюдател на изборите. Така ще загубите един ден от почивката, но ще получите два бонуса – ще помогнете за честността на изборите и ще получите право да гласувате в секцията, която наблюдавате. Това е доброволческа дейност, тя не предвижда заплащане.

Ако изберете този вариант, трябва да се обърнете към неправителствена организация, която е в регистъра на ЦИК.

Сред тях за Институтът за развитие на публичната среда, "Прозрачност без граници" и Гражданската инициатива за честни и демократични избори.

Формалният срок за това е до самия изборен ден, но не е точно така. По-добре е да се свържете с организацията до средата на юни, за да успеете да получите навреме удостоверението на наблюдател, издадено от ЦИК. С него в ръка ще можете да се „отпишете“ от мястото, на което обикновено гласувате.

Или пък член на СИК?

Ако сте във ваканция и отсега знаете за кого ще гласувате, можете да станете член на тази политическа сила и да поискате тя да ви предложи за член на Секционна избирателна комисия (СИК) в населеното място, в което смятате да бъдете. Или в някакво друго, което да е съвсем наблизо. Този статут ще ви даде правото да гласувате на място.

В този случай ще имате още един бонус – ще получите от 80 лева (ако сте „само“ член на СИК) до 105 лева (ако сте председател). Ако бъдещата ви секция е с машинно гласуване, ще получите още 20 лева. Ако вие сте този, който ще получи машините и ще подреди помещението за гласуване, ще получите още 15 лева. Ако вие сте този, който после ще представи изборните книжа на съответната администрация, ще получите още 30 лева. Тези пари не се облагат с данъци и идват от бюджета на ЦИК.

Има три условия, за да стане всичко това, но те не са кой знае колко сложни.

Първото условие, на което трябва да отговаряте, за да успеете, е да не сте роднина по права линия, нито съпруг на друг член от бъдещата СИК. Накратко, не си представяйте, че ще представлявате вашата партия в комисията заедно с жена си или с мъжа си. Не можете и да сте във фактическо съжителство с друг член на същата СИК. За да ви приемат, не бива да сте и прокурор, нито констутиционен, висш или апелативен съдия, нито военен, нито служител на службите, нито да сте от МВР. Не бива да сте на ръководен пост в изпълнителната и общинската власт. Не бива да сте кандидат, нито да сте женен или да живеете фактически с кандидат на тези избори.

Второто условие е да помните, че за населеното място, в което ще се намирате на 11 юли, може вече да няма места за СИК, защото комисиите са все пак с ограничен брой членове (до 7 или до 9 общо в зависимост от големината на селището). Но наоколо със сигурност ще има други градове и села.

Третото условие, което трябва да спазите, са сроковете. Политическата сила, която сте избрали, сама е определила срока, до който трябва да се заявите като желаещ за член на СИК, така че ще трябва да проверите в нейния сайт или да се обадите по телефона. Но да знаете, че самата партия също е длъжна да спази срок, в който да представи на съответния кмет своя списък с вашето име вътре. Този най-най-последен срок за среща при кмета ще изтече на 7 юни.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG