Връзки за достъпност

Извънредни новини

Огънят между Израел и "Хамас" е прекратен


Хиляди палестинци отпразнуваха примирието по улиците в Газа
Хиляди палестинци отпразнуваха примирието по улиците в Газа

Рано сутринта в петък влезе в сила примирието между Израел и Хамас, което беше договорено с помощта на Египет. Така приключват 11-дневните военни действия между израелската армия и ислямисткото движение в ивицата Газа.

Американският президент Джо Байдън приветства прекратяването на огъня. По думите му примирието е резултат от интензивни дискусии на високо равнище между САЩ, Египет, палестинската администрация и други страни от Близкия изток. Целта на разговорите е била да се избегне "продължителния конфликт, който сме виждали в предишни години, когато избухваха военните действия. "

Байдън допълни, че египетското правителство е изиграло решаващата роля на посредник между двете страни в конфликта.

Палестинци се изсипаха по улиците на Газа, след като примирието влезе в сила на 21 май в 2 ч. сутринта местно време. Високопоставен представител на "Хамас" обяви "победа в конфликта" по време на изявление пред хиляди хора, събрали се в града Газа. Той описа множеството като тържествуващо заради „еуфорията от победата.“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че ще посети региона в следващите дни, за да се срещне с израелския и палестинския външен министър и други лидери в региона.

Най-смъртоносният ден. Конфликтът между Израел и палестинците продължава
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG