Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свободно пътуване. Държавите в ЕС се договориха за здравния паспорт


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция, свързана с ваксинационните паспорти за COVID-19
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция, свързана с ваксинационните паспорти за COVID-19

Гражданите на Европейския съюз ще могат да пътуват свободно в рамките на блока с цифрово удостоверение. Сертификатът, създаден заради пандемията с коронавирус, ще съдържа QR код и ще бъде достъпен в цифров или хартиен формат. Това беше договорено в четвъртък вечер между Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Документът ще дава едно от три възможни удостоверения: че притежателят му е бил ваксиниран, или е имал скорошен отрицателен резултат от тест за COVID-19, или се е възстановил след скорошно изкарана инфекция. Това съобщиха от пресцентъра на ЕП в четвъртък.

Обща законова рамка на ЕС ще позволи на държавите членки да издават сертификати, които след това ще бъдат приемани в другите държави от блока. Договореният регламент за свободно пътуване ще бъде в сила в продължение на 12 месеца.

Всяка държава членка запазва правото си да налага допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или изследване, с цел "опазване на общественото здраве", се казва още в съобщението на ЕП.

Удостоверенията за ваксинация с една от четирите ваксини, понастоящем одобрени за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), трябва да бъдат приемани от всички страни в съюза. Това са препаратите на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen. Държавите членки сами ще решават дали да приемат сертификатите за ваксинация с някои от другите ваксини, направени в други страни в блока.

Близо 40% от всички пълнолетни граждани на ЕС са получили първа доза от ваксина от стартирането на имунизацията в края на 2020 г., съобщава Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG