Връзки за достъпност

Извънредни новини

България като пример за провал? Каква е историята зад една популярна снимка


През лятото на 2020 г. в България имаше масови протести срещу корупцията.
През лятото на 2020 г. в България имаше масови протести срещу корупцията.

„Бойко Борисов влезе в британските учебници като пример за корумпирано управление“. През последните дни социалните мрежи бяха залети от снимка с горното гръмко описание. На нея се вижда университетска аула и студенти, вперили поглед в презентация по политическа икономика, на която България е дадена като пример за корупция. Към текста има и изображение – карикатура на бившия премиер Бойко Борисов.

Според Фейсбук публикациите студентите в престижния University College в Лондон (UCL) официално вече учат за Бойко Борисов. Конкретната презентация, която се вижда на снимката и част от която е посветена на Борисов и България, е озаглавена „Преглед на европейските провали“.

В рамките на няколко дни снимката беше споделена хиляди пъти и предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. Коментари като „Пак станахме за резил пред света“ и „Срам и позор за нацията ни“ обобщават мнозинството от мненията.

Част от коментиращите поставиха под съмнение автентичността на снимката и нарекоха „фалшива новина“ твърдението, че България е дадена като пример за корупция. Според други пък, дори снимката да е истинска, презентацията, показана на нея, със сигурност не е правена от преподавател в британския университет, а от студент.

Свободна Европа тръгна по следите на тази снимка, за да научим истинска ли е тя и от кого е правена презентацията. В следващите редове ще прочетете откъде започва и къде завършва тази история за снимка в интернет, лекции по политология и репутацията на България в чужбина.

Дългият живот на една снимка

На 17 май потребилка на Фейсбук на име Мариана Димитрова публикува снимката, показваща презентацията с карикатурата на Бойко Борисов. Описанието към снимката е кратко и еднозначно – бившият премиер е влязъл в учебната програма на елитния UCL като пример за корупционно управление.

Снимката, която се разпространява в социалните мрежи.
Снимката, която се разпространява в социалните мрежи.

Контекст около изображението, данни за автора или за времето, когато то е направено, липсват. Това обаче не пречи на разпространението на публикацията и само за дни тя получава хиляди споделяния. Следва публикуване на снимката под формата на новина в редица сайтове като dunavmost.bg, 60sekundi.com, vtorifront.bg, mistery.info и други. Както статиите, така и коментарите на хората, споделящи публикацията във Фейсбук, оставят впечатлението, че става въпрос за снимка, направена съвсем скоро, и за случай, развил се през последните дни, седмици или поне година.

Неофит Савов си спомня, че е видял точно тази снимка за първи път в края на 2016 г. или началото на 2017.

Оказва се обаче, че това не е така. Неофит Савов, който е учил в UCL, си спомня, че е видял точно тази снимка за първи път в края на 2016 г. или началото на 2017. По неговите думи тогава снимката е набрала същата популярност и той самият я е обсъждал с колеги от университета. От уста на уста се е разнасял слух, че българска студентка е била подготвила презентацията за своя лекция. Доказателства за това обаче така и не стигат до Савов.

Проверка на Свободна Европа показа, че снимката действително се появява за първи път във Фейсбук още на 29 ноември 2016 г. Тогава тя е публикувана от Елена Бойчева. Два дни по-късно снимката се появява и в няколко новинарски сайта, които отново съобщават "какво учат младите политолози в Англия за Бойко Борисов".

Свободна Европа потърси Бойчева за повече информация около контекста на изображението. Тя заяви, че снимката е истинска, не е колаж и е правена от неин близък човек именно в края на 2016 г. Също така става въпрос за презентация на преподавател.

Какво се учи за България в UCL

Бойчева ни свърза и с човека, изпратил ѝ снимката. Авторката на изображението, тогава студентка в UCL, предпочете да остане анонимна, но също опроверга твърдението, че презентацията е била подготвена от студент.

„Това е презентация на професор, не на студент. Беше част от лекция, в която ставаше дума за проблемите в Европа. Един от примерите за проблем е, както се вижда, корупцията. Примерът беше с България и тогавашния министър-председател Бойко Борисов.“

Презентацията е била подготвена от екип на д-р Филипа Фигейра, която тогава е водела учебния модул „Understanding Politics“. Студентката, направила снимката, уточни, че по време на лекциите по този предмет често е ставало дума за България. Наред с други съседни страни, България е давана от преподавателите като пример за корупция на всички нива, „от най-ниско до най-високото, и за липса на адекватна съдебна система“. В този смисъл заключението от конкретната презентация, че в България цари „корупционнa култура“, не представлява някакво единично явление.

Радосвета Василева, друга възпитаничка на UCL, с която Свободна Европа разговаря, също потвърди, че в критичността към България, изразена в конкретната презентация, няма нищо учудващо. Тя наблегна на това, че в университета има академична свобода и се окуражава критичното мислене.

Проф. Ерик Горди, който преподава в Училището за славянски и източноевропейски науки в UCL, коментира пред Свободна Европа, че не е запознат с конкретната презентация. Въпреки това обаче за него „твърдението, че Борисов е корумпиран, изглежда сравнително неоспоримо“.

И макар с това автентичността на снимката и фактите около нея да стават по-ясни, един въпрос остава без отговор. Авторката на изображението не знае защо то се е появило отново в социалните мрежи точно сега.

Елена Бойчева обаче, която първа публикува снимката през 2016, има свое обяснение за внезапната ѝ популярност толкова години по-късно:

„Сега е по-лесно да си против Борисов. Преди 5 години страхът явно е бил по-голям“.

* Първоначално текстът е публикуван, без да посочва името на един от източниците - Радосвета Василева.

XS
SM
MD
LG