Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Още живот за живеене". Шер на 75


Шер през 2021 г.
Шер през 2021 г.

Над 100 милиона продадени албума. Грами, Еми, Оскар, наградата на Филмовия фестивал в Кан, три Златни глобуса. Кариера, обхващаща цели шест десетилетия. И една неоспорима титла – кралицата на попа.

Всичко това принадлежи на Шерилин Саркисян, по-известна като Шер, която тази седмица навърши 75 години.

Напук на възрастта си, тя не спира да твори. Преди само половин година изпълнителката се включи в записа на кавър на песента на Oasis „Stop Crying Your Heart Out“. Преди около месец пък беше премиерата на документален филм с нейно участие. А в навечерието на 75-ия си рожден ден тя обяви, че започва работа върху филм за собствения си живот. И в отговор на почитател, който написа в Туитър, че 50 години е чакал филм за нея, обясни: „Просто имах още живот за живеене.“ И е съвсем права.

Кариерата ѝ започва още когато е само на 16 години. Тогава напуска училище и се мести да живее в Лос Анджелис. Там посещава уроци по актьорско майсторство, работи като танцьорка в различни клубове и се запознава с мениджъри, агенти и артисти.

Едно от познанствата се оказва решаващо за бъдещия ѝ творчески път. През 1962 г. тя среща Сони Боно, който става неин партньор и на сцената, и в живота. Големият им пробив идва с песента „I Got You Babe“, която стига до върха на класацията Billboard Hot 100 и се превръща в едни от най-обичаните поп-рок хитове на 60-те години. В края на 1967 г. Сони и Шер вече са продали 40 милиона албума, а през следващите години се превръщат и в едни от най-популярните телевизионни лица с комедийното си шоу „The Sonny & Cher Comedy Hour“.

Следват изключително успешни години за Шер, която развива соло кариера с хитове като „Gypsys, Tramps & Thieves“, „Half-Breed“ и „Dark Lady“. По това време тя става изпълнителката с най-много песни на върха на музикалните класации в цялата американска история до момента. Общо за цялата си кариера до момента е издала 26 студийни албума, 10 компилации, 4 албума с музика към филми и 3 албума на живо.

А обяснението за дългата ѝ кариера? Впечатляващата ѝ способност да се адаптира, променя, претворява. Шер е всъщност единственият музикален изпълнител в историята, който може да се похвали с песен, достигнала първо място в класацията на Billboard в рамките на шест поредни десетилетия.

Дори след толкова години на сцената, тя казва, че изпълненията пред публика ѝ носят неповторимо вълнение.

„Обожавам да съм на сцена и да пея. Обожавам чувството, което изпитваш в тялото си, докато пееш. То е огромно, независимо колко малък си ти самият. Просто чувстваш, че изпълваш всичко около теб“, казва Шер в интервю за Гардиън.

И отбелязва, че всъщност е срамежлива. „Много от най-големите изпълнители са срамежливи. Аз винаги съм била срамежлива. Но веднага след като се кача на сцената и се свържа с публиката, разбирам, че мога да накарам залата да се превърне в едно цяло. Без значение колко хиляди души са това, мога да ги накарам да се чувстват като приятели. Ако си с разбито сърце или страдаш от някаква болест, мога да те накарам да забравиш за 90 минути.“

Освен музиката, Шер има и друга страст – киното. Участва в десетки продукции, сред които одобрението на критиката ѝ носят филмите Silkwood (1983), Mask (1985), The Witches of Eastwick (1987) и Moonstruck (1987). За ролята си в последния тя получава и Оскар за най-добра женска роля.

През последните години обаче Шер посвещава голяма част от живота си не на изкуството, а на активизма. Участва в множество кампании, посветени на превенцията от ХИВ/СПИН, правата на ЛГБТ хората, спасяването на животните.

Една от последните каузи, за които се застъпва, е помощта за уязвими общности по време на пандемията от коронавирус. Нейната фондация Cher Cares събира и разпределя средства за хора в нужда, за да им помогне да преминат през кризата, причинена от COVID-19.

Запитана защо го прави, Шер отговаря: „Хората страдат по различни начини, и в моята страна, и по целия свят. Ако [информация за] някакъв проблем стигне до теб и ти можеш да помогнеш, си длъжен да помогнеш.“

XS
SM
MD
LG