Връзки за достъпност

Извънредни новини

Икономическото сътрудничество между ЕС и Русия става все по-трудно


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Икономическото сътрудничество между Европейския съюз (ЕС) и Русия става все по-трудно. Това заяви председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в понеделник, предаде ДПА.

“Много опити от наша страна в продължение на много, много години, почти десетилетия, за подобряване на отношенията с Русия не получиха успеха, който заслужаваха“, каза фон дер Лайен. По нейни думи голям проблем представлява огромната липса на модернизацията, както и зависимостта на руската икономика от печалбата от горива, но също и режимът в Москва, който не иска да води конструктивни преговори с Брюксел.

Председателката на ЕК обяви, че в момента се подготвят предложения за формулирането на бъдещите отношения между блока и Русия, включително и по отношение на газопровода “Северен поток 2“. Бъдещите опции за развитие на отношенията между Брюксел и Москва ще бъдат оповестени в доклад, който ще бъде публикуван в края на юни.

Отношенията между Русия и ЕС достигнаха до размяна на санкции след нелегалната анексия на полуостров Крим от страната на Москва през 2014 г. В последните месеци основните линии, по които двете страни се сблъскаха бяха във връзка с действията срещу руския опозиционер Алексей Навални, събитията в Беларус и Близкия Изток, както и по отношение на енергийните проекти като "Северен поток 2".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG