Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Опит за военен преврат“. Военните в Мали задържаха президента, премиера и министъра на отбраната


Президентът на Мали Бах Ндау
Президентът на Мали Бах Ндау

Военните в Мали задържаха президента, премиера и министъра на отбраната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници в страната. Тримата са отведени във военна база близо до столицата Бамако в понеделник.

Новината идва по-малко от година след военния преврат в Мали, при който тогавашният президент Ибрахим Бубакар Кейта беше отстранен от хунтата. Впоследствие властта беше поета от временно правителство.

Президентът Бах Ндау, премиерът Моктар Уан и министърът на отбраната Сюлейман Дукур са задържани само часове след като двама служители на армията са били отстранени от своите правителствени длъжности.

Мисията на ООН в Мали призова за “незабавното и безусловно“ освобождаване на тримата лидери и заяви, че тези, които са ги задържали, ще трябва да отговарят за действията си. Държавният департамент на САЩ също призова за “безусловно освобождаване на задържаните“.

Делегация на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) ще посети столицата Бамако във вторник, за да помогне за уреждането на ситуацията, възникнала след "опита за преврат", обявиха в свое съвместно изявление ECOWAS, ООН, Африканския съюз, Европейския съюз и няколко европейски държави.

“Международната общност отхвърля всеки акт, наложен с принуда, включително принудителни оставки“, се казва още в изявлението.

Ндау и Уан бяха натоварени със задачата да ръководят 18-месечния преход от военно към гражданско управление. Според източници на Ройтерс опитът им да ограничат контрола на военната хунта върху някои ключови държавни позиции е довел до задържането им. Крайната цел на хунтата обаче остава неясна.

Ситуацията в западноафриканската държава остава нестабилна от 2012 г. насам. Тогава в обстановка на размирици беше свален от власт бившият президент Амаду Тумани Туре. Отстраняването на Туре предизвика бунт на етническите туареги, които завзеха две трети от северната част на страната. Впоследствие регионът беше превзет от ислямисти, свързани с Ал Кайда.

Френските сили отблъснаха бунтовниците през 2013 г., но те успяха да се прегрупират и оттогава извършват редовни нападения срещу армията и цивилното население. Бунтовниците са активни и в съседните Буркина Фасо и Нигер, където от 2017 г. насам броят на нападенията рязко се е увеличил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG