Връзки за достъпност

Извънредни новини

Веско Ешкенази, чиято цигулка покори световната сцена


На 11-годишна възраст той вече е концертмайстор на Детско-юношеската филхармония. Днес той заема същата позиция, само че в Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам.

Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще свири в сряда заедно с пианиста Людмил Ангелов в зала "България". Концертът е в рамките на "Европейски музикален фестивал" и е по повод 100 години от рождението на аржентинския виртуоз Астор Пиацола.

Веско Пантелеев-Ешкенази е роден през 1970 г. Той е едва на четири и половина, когато започва да свири. Отгледан е в семейство на музиканти. Баща му е соло кларинетист в Софийската филхармония, а майка му - виолист в Операта.

Той и малкият му брат - Мартин Пантелеев, са окуражавани да се занимават с музика от деца.

“Нашата баба Виолета, която често споменаваме, много обичаше музиката. Искаше всичките ѝ деца и внуци да свирят, и то точно на цигулка”, казва Ешкенази в интервю за “Култура” през 2019 г.

Мартин Пантелеев днес също е международно признат цигулар, диригент и композитор.

Ешкенази завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“.

Той изнася концерти в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай. Свири като солист с Кралския Концертгебау оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Софийска филхармония и др.

С Кралския Концертгебау оркестър той прави едни от най-забележителните си изпълнения като "Концерт за цигулка в Ла мажор" от Моцарт с Марис Янсонс, "Концерт за цигулка" от Дворжак със сър Колин Дейвис и "Концерт за цигулка" от Барбър с Яп ван Зведен.

Ешкенази печели конкурсите за цигулка „Виенявски” в Полша, Китайския международен конкурс в Пекин и конкурса „Карл Флеш” в Лондон.

Той обаче предпочита концертите пред конкурсите. В интервю за Капитал от 2007 г. Ешкенази споделя, че публиката цени искреността на емоцията, докато “представянето пред жури всъщност е за спортни натури, които умеят да свирят спретнато и изрядно”.

Защото като дете е бил тласкан към музиката, той винаги се стреми да достигне и до най-малките си слушатели. За него е важно “дечицата да се свържат с музиката от малки”, казва той пред Дневник.

Той обаче не настоява собствените му деца да се занимават с музика. Ешкенази има двама вече пораснали синове - Виктор и Артур, от първата си съпруга Ангелина, която почива преждевременно от рак на гърдата.

По този повод той създава видеоклип с песента „Вечеряй, Радо“, с който взема участие в благотворителна инициатива, посветена на ранното диагностициране на болестта.

XS
SM
MD
LG