Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън обеща да притисне Китай и възложи на разузнаването да разследва произхода на COVID-19


Джо Байдън
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън призова разузнаването "да удвои" усилията си и да разследва произхода на вируса COVID-19, след като първоночалният им доклад не събра достатъчно доказателства за заключение дали вирусът "се е появил от контакт между човек и заразено животно или от лабораторен инцидент".

Байдън възложи на разузнавателната общност да подготви въпроси за правителството на Китай. Президентът обяви, че ще продължи "да притиска Китай да участва в пълно, прозрачно, основано на доказателства международно разследване и да предостави достъп до цялата налична информация".

Малко по-късно посолството на Китай във Вашингтон коментира, че "политическият шум" около работата по откриване на произхода на коронавируса ще направи още по-трудно да се открие откъде е дошъл и как се е разпространил сред хората.

На сайта на посолството е публикувана позиция с дата 27 май, в която се казва, че "напоследък някои хора разиграват стария номер да вдигат политически шум около търсенето на произхода на COVID-19".

В становището се казва, че Китай подкрепя "пълно проучване на първите случаи на COVID-19, открити по света, и пълно разследване на някои тайни бази и биологични лаборатории по целия свят".

Вирусът COVID-19 се появи за първи път в китайския град Ухан през декември 2019 г. Световната здравна организация обяви пандемия, която зарази до момента над 150 милиона души и отне живота на над 3 милиона и 200 хиляди по света.

В България до днес са починали 17 617 души с COVID-19, а общо потвърдените случаи са 417 526.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG