Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ дадоха разрешение за спешна употреба на лекарство срещу COVID-19


Засега приложението на лекарството е ограничено
Засега приложението на лекарството е ограничено

Агенцията за контрол на храните и лекарствата На САЩ даде разрешение за спешна употреба на препарат за лечение на COVID-19. Медикаментът е произведен от британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline и нейният американски партньор Vir Biotechnology, предаде Ройтерс.

Препаратът ще може да се използва за лечение на леки до средни случаи на COVID-19 при лица над 12 години и с тегло най-малко 40 кг. Лекарството няма да се прилага за болни, които имат нужда от изкуствено дишане.

Компаниите кандидатстваха за разрешение през март въз основа на междинни данни, които показват, че лекарството намалява вероятността за хоспитализация или смъртта с 85%.

Европейският регулаторен орган за лекарства одобри приложението на медикамента като паралелно провежда ускорен преглед на продукта, за да може да подкрепи пълно разрешение за пускане на пазара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG