Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълно безобразие". Кирил Петков започна промени в ББР, защото повечето пари са отивали в няколко фирми


Министър Кирил Петков по време на публичното изслушване
Министър Кирил Петков по време на публичното изслушване

Министърът на икономиката Кирил Петков и неговата заместничка Калина Константинова изслушаха председателя на Надзорния съвет на Българката банка за развитие (ББР) Стамен Янев. По време на изслушването служебният министър обяви, че се предприемат промени в управлението на банката и назначаването на нови членове на Надзорния съвет.

От постовете си бяха освободени Митко Симеонов и Велина Бурска, които отказаха да се явят на изслушването в Министерството на икономиката. Министърът обяви също, че от сряда е назначен и нов, независим Одитен комитет на банката.

Сред готвените промени в ББР е и въвеждането на таван на кредитите в размер на 5 млн. лв., както и ускорена процедура по отпускане на средства за средните и малки фирми

По време разговора, който беше излъчван на живо в социалните мрежи, министър Петков каза, че действията на банката в последните години не са били в синхрон с целите и устава й, които са свързани с подкрепата на развитието на средния и малкия бизнес.

Петков допълни, че причината за изслушването са отпуснатите големи кредити към фирми, които “не са прозрачни“ и са “със съмнителна собственост“. Като примери той даде дружествата “Благоевград БТ“, свързана с Делян Пеевски и “Роудуей кънстракшън”, свързана с Румен Гайтански – Вълка.

Той определи за "пълно безобразие" и факта, че че от 1.9 млрд. лв., раздадени директно от ББР на частни клиенти, 1.8 млрд. са отишли за 20-те най-големи кредити.

Фактите. Кого подкрепя Българската банка за развитие
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

На изслушването Янев заяви, че от времето, в което е бил председател на Надзорния съвет - от август 2020 г. досега, са направени опити за улесняването на процедурите за получаване на кредити по различните схеми на банката, както и повишаването на размера им за малките предприятия до 1 млн. лв. Той каза, че по време на работата си е открил сериозни проблеми по отношение на комуникацията и отчетността на Управителния съвет и действията на Одитния комитет на банката.

“За съжаление Одитният комитет беше много рядко сезиран, да не кажа за целия ми престой нямахме никаква комуникация. Факт е, че управлението Вътрешен одит на групата като цяло също не беше активно в комуникацията с Надзорния съвет и на тази база нашата дейност по отношение контрола на дейността беше силно ограничена”, каза Янев.

Той добави, че Управителният съвет не се е отчитал и на Надзорния по случаите с големите кредити, предоставяни от банката.

На местата на Симеонов и Бурска служебният министър предложи да бъдат назначени Васил Щонов и Валентин Михов. Щонов е възпитаник на Уортън, а преди това завършва MIT, като е работил за Макинзи и още като инвестиционен банкер. Михов е възпитаник на INSEAD, бил е част от Макинзи и някои от големите банки в Европа.

"От днес ББР няма да има действащ надзор, докато от БНБ не завършат процедурата по назначаването на предложените нови членове", каза още Петков.

В петък се очаква изслушванията около големите кредити да продължат, като този път на среща са поканени кредитополучателите. Петков потвърди, че към момента единствената компания, потвърдила присъствие, е „Параходство БМФ“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Той добави, че тепърва ще се провеждат подобни открити изслушвания, свързани с дейността и на други държавни компании като Държавната консолидационна компания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG