Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път от 228 години. Лоранс дe Кар става първата жена директор на Лувъра


Лоранс дe Кар
Лоранс дe Кар

За първи път от създаването си през 1783 г. начело на Лувъра застава жена. 54-годишната Лоранс дe Кар беше назначена на поста от френския президент Еманюел Макрон.

“Сърцето ми започна да бие бясно, когато научих. Лувърът е в сърцето на Париж. Самата сграда има 800-годишна история. Тя е бивш дворец, а днес е едновременно въплъщение на френската култура и дом на световното гражданско съсловие”, каза де Кар по повод предложението да заеме тази длъжност.

Де Кар произхожда от френски благороднически род на писатели. Завършила е история на изкуството в École du Louvre, елитната академия за изкуствознание на музея. Специализирала е в сферата на изобразителното изкуство от 19 и 20 век. Между 2007 и 2014 година де Кар е научен директор на проекта за създаване на филиал на Лувъра в Абу Даби.

По време на мандата ѝ като директор на музея Орсе и Музея на оранжерията двете институции са имали рекорден брой посетители и придобиха редица значими творби, сред които картини на Пол Гоген и Едуар Мане.

Изложбата “Черни модели: от Жерико до Матис”, която де Кар организира в сътрудничество с нюйоркската галерия Валаш през 2019 г., предизвика овации в света на изкуството.

Де Кар е ангажирана и с други социални казуси. През март тази година под нейно ръководство Орсе стана първия френски музей, който доброволно връща творба, плячкосана от нацистите по време на Втората световна война на семейството на първоначалните й собственици.

Де Кар вече планира сериозни промени в Лувъра. Една от тях е свързана с удължаването на вечерното работно време на музея, с цел повече млади хора да го посещават.

Очаква се тя да встъпи в длъжност на 1-ви септември.

XS
SM
MD
LG