Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Дългова спирала”. Енергийните дружества дължат 2,5 млрд. лв.


Служебният министър на енергетиката Андрей Живков 

Дружествата под шапката на Български енергиен холдинг (БЕХ) имат задължения за 2,5 млрд. лв. Това каза на първия си брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

“БЕХ има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да развива стратегически проекти, които да го превърнат в регионален играч, започва да използва тези финансирания за решаванe на текущи проблеми. Получава се така, че с дългосрочни задължения, които поема, решава краткосрочни проблеми, което e класически пример за път към дългова спирала", каза Живков.

Националната електрическа компания е сред най-големите длъжници на БЕХ. Нарастват и задълженията на "Булгартрансгаз". Само за няколко години те са се увеличили от 4 млн. лв. на над 1 млрд. лв. Дълговете на дружеството в момента са 920 млн. лв.

Основната причина за това е инвестицията от 2.6 млрд. лева в проекта за строежа на трасето на газопровода "Балкански поток". Живков каза, че има “обосновани съмнения, че рентабилността на проекта е такава, каквато е представена на обществото”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG