Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вили Прагер и фестивалът "Антистатик". Как изглежда съвременният танц на Балканите


Вили Прагер

Какво е първото, което ви хрумва, когато чуете за “танц на Балканите”? Хора́та? Тази представа не е погрешна, но е непълна.

В региона има творци, които специализират в най-различни танцови разновидности. Сред тях се отличава набъбващата общност от артисти, които са се посветили на съвременния танц. Софийският фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” , който се открива днес в 19 часа е пресечна точка на тези творци.

Вили Прагер е артист, продуцент и един от инициаторите на този фестивал. Той е част от организационния му екип през последните 14 години.

Прагер учи и работи в полето на експерименталните сценични изкуства от над 20 години. Завършил е магистърската програма за соло, танц или авторство в Университета за изкуства в Берлин, „Синтетично сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС“.

Една среща през 2001 година предизвиква Прагер да посвети последните две десетилетия на съвременния танц и пърформанс.

“Тогава бях стипендиант на danceWEB във Виена и между многото работни ателиета се срещах с артистите Катрин Дойферт и Томас Плишке. Те промениха моето разбиране за сценични изкуства. Разбрах, че танцът не е просто движение в пространството, а основно средство за проблематизиране на избрана тема”, каза Прагер в интервю за Свободна Европа.

Зад гърба си Прагер има редица успешни танцови проекти, включително наградените с награди “Икар” shamebox и Произведение за щастие. И двете представления са организирани в съдействие с хореографката и режисьорка Ива Свещарова.

Прагер, Свещарова и актьорът Стефан Щерев са съоснователи на фестивала “Антистатик”.

“Имахме две възможности. Да напуснем България и да отидем на места, където съвременното танцово изкуство е развито или да се постараем да развием съвременния танц в София. Останахме и с труд и постоянство постигаме това развитие тук”, каза още Прагер.

Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе под мотото “все по-близо”, което е вдъхновено от надеждата за възстановяване от социалната изолация, наложена в резултат от пандемията от коронавирус.

“Магията на изпълнителските изкуства е в това, че се случват на живо, в среда, където хората са близо един до друг”, каза Прагер.

Сред представленията в програмата на фестивала се отличава премиерната продукция на “Антистатик” и немската хореографка Паула Розолен. Представлението е посветено на световнопризнатият хореограф Мърс Кънингам. То включва 20 български изпълнители от различни възрасти и с различен опит.

Представлението „По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо“, което Прагер създава през миналото лято в съдействие с пет млади изпълнители от Националния център за танц в Букурещ, също е част от програмата на фестивала.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG