Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди в Словения поискаха оставката на премиера Янез Янша


Янез Янша и правителството му са обвинявани в корупция, атака срещу независимостта на съдебната система и медиите, както и съсипване на социалните придобивки за гражданите.
Янез Янша и правителството му са обвинявани в корупция, атака срещу независимостта на съдебната система и медиите, както и съсипване на социалните придобивки за гражданите.

Десетки хиляди словенци се събраха в петък вечер в центъра на столицата Любляна на протест с искане за оставката на премиера Янез Янша. Недоволството идва седмици преди Словения да поеме ротационното председателство на ЕС, предаде Франс прес.

"Стоп на фашизма, избори сега! Стоп на яншизма, избори сега!", скандираше множеството. Много от демонстрантите бяха дошли с велосипеди, които са символ на протестното движение срещу Янша.

Според организаторите на демонстрациите на снощния протест са участвали 40 хил. души, а националните медии съобщиха за 20 хил. протестиращи. За излизането по улиците цяла седмица призоваваха от опозиционните партии, синдикатите, студентски и творчески организации и сдружения.

Янша и правителството му са обвинявани в корупция, атака срещу независимостта на съдебната система и медиите, както и съсипване на социалните придобивки за гражданите.

В Туитър Янша пък определи митинга в петък като "антисловенски протест" и каза, че той е в нарушение на епидемиологичните рестрикции в страната. През седмицата неговото правителство оцеля след вот на недоверие.

В четвъртък министърката на правосъдието Лиляна Козлович подаде оставка, след като правителството отхвърли двама кандидати за прокурори за европейската прокуратура. Двамата кандидати разследваха твърдения за подкупи, свързани с Янша.

Настоящото правителство встъпи в длъжнос през февруари 2020 г. Янша се смята за близък до унгарския премиер Виктор Орбан и привърженик на идеите и поведението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG