Връзки за достъпност

Извънредни новини

И след второто класиране: Над 12 300 деца остават извън детските градини в София


Общо на второто класиране са участвали 14 932 деца, а родителите на 1712 от тях са заявили преместване, което означава, че вече са имали място в ясла или градина
Общо на второто класиране са участвали 14 932 деца, а родителите на 1712 от тях са заявили преместване, което означава, че вече са имали място в ясла или градина

12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София след второто класиране, което приключи на 29 май, съобщи СЕГА. След първото класиране, приключило в началото на май, без места останаха 10 252 деца, но заради административни неуредици децата, които бяха дисквалифицирани на първия тур, сега са били включени.

Общо на второто класиране са участвали 14 932 деца, а родителите на 1712 от тях са заявили преместване, което означава, че вече са имали място в ясла или градина. Класирани са 906 деца, а всички останали желаещи остават извън детските заведения.

Във вторник пред столичната община десетки родители излязоха на протест, за да изразят недоволството си от политиката на местната власт. В последните години на няколко пъти кметът Йорданка Фандъкова обещаваше, че съвсем скоро в градините в София ще има място за всички деца.

Преди дни Фандъкова посочи като виновни за забавянето на строежа на детски градини няколко районни кметове от опозиционни партии. Малко по-късно тя заговори и за необходимост служебното правителство да компенсира с по-големи суми родителите на неприети деца.

През следващата седмица се очаква нова серия от протести на родители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG