Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският премиер иска споразумение между богатите страни за ваксинационните паспорти


Борис Джонсън по време на виртуална пресконференция през април 2021 г.
Борис Джонсън по време на виртуална пресконференция през април 2021 г.

Британският премиер Борис Джонсън иска на предстоящата среща на върха (G7) да се постигне споразумение относно паспортите за ваксини срещу COVID-19 и договор за световна подготовка и готовност при пандемии.

„Трябва да имаме споразумения по въпроси като паспорти за ваксини, удостоверяване за изкарано коронавирусно заболяване и останалите неща“, каза Джонсън в интервю за канадската обществена телевизия CBC на 30 май.

По думите му постигането на тези договорки е приоритет за предстоящата среща във формат G7.

"Великобритания е една от най-тежко засегнатите страни в света от пандемията, но напредналата кампания за ваксинация доведе до рязък спад на инфекциите и позволи на голяма част от икономиката да се стартира отново", каза още той.

Според британския премиер пандемията доведе до разпад на сътрудничеството на глобално ниво, когато всяка страна се бореше да се сдобие със средства за лична защита и ваксини. Едновременно с това се появиха различни карантини и затваряния на национално ниво, което доведе до нарушаване на глобалните вериги за доставки.

„Това, от което се нуждаем, според мен е глобален договор за готовност при пандемия“, каза той. Джонсън допълни, че е решаващо развитите страни да споделят ваксини със страни с ниски доходи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG