Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай разреши на семействата да имат до три деца


Дете се разхожда пред плакат в Китай. Снимката е илюстративна
Дете се разхожда пред плакат в Китай. Снимката е илюстративна

Двойките в Китай вече могат да имат до три деца, съобщи държавната медия Синхуа в понеделник. Новината идва след като преброяване показа, че населението на страната бързо застарява.

В продължение на почти 40 години Китай прилагаше противоречивата „политика за едно дете“ – една от най-строгите наредби за семейно планиране в света. Тя беше отменена през 2016 г. поради широко разпространените опасения за застаряваща работна сила и икономическа стагнация.

„За да реагираме активно на тенденциите към застаряването на населението ... се позволява на една двойка да има до три деца“, се посочва в съобщението на агенция Синхуа. Решението е било взето на срещата на ръководството на Политбюро в понеделник, на която домакин беше президентът Си Дзинпин.

Въпреки усилията на правителството за насърчаване на ражданията, броят им е продължил да спада до рекордно ниското ниво от 12 милиона раждания за година през 2020, съобщи Националното статистическо бюро миналия месец.

Според данните, обявени от Бюрото, коефициентът на плодовитост в Китай е 1,3, което е под нивото, необходимо за поддържане на стабилно население.

Резултати от преброяването на населението, което се провежда веднъж на десет години, показват също, че населението на Китай нараства с най-бавния си темп от 60-те години насам. В момента то наброява 1,41 милиарда.

Тези тенденции се наблюдават на фона на рязкото намаляване на броя на хората в трудоспособна възраст, което отново поражда опасения от задаваща се демографска криза.

Балансът на половете в Китай също е изкривен вследствие на „политиката за едно дете“, прилагана в продължение на десетилетия. Тъй като семействата традиционно предпочитат единственото им дете да е от мъжки пол, в страната има цяло поколение изоставени от родителите си момичета, а абортите заради нежелан пол на бебето са широко разпространени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG