Връзки за достъпност

Извънредни новини

Павел Койчев, който постави световното изкуство и в нашия гьол


Павел Койчев в своята открита галерия
Павел Койчев в своята открита галерия

На 67-ия километър по магистрала “Хемус”, зад бензиностанцията на OMV, има гьол. От вчера в него се къпе група голи хора. Със сигурност познавате поне някои от тях. Те не са ви приятели, нито съседи, а копия на световно известни скулптури, сред които вилендорфската Венера и Давид на Микеланджело.

Инсталацията на име "Къпането" е дело на скулптора Павел Койчев и е разположена в парк-галерия „Оригиналите“ редом с други негови произведения. Галерията на открито се намира близо до село Осиковица, а официалното откриване на творбата беше само преди 2 дни.

Койчев е един от най-утвърдените български скулптори. През 1966 г. завършва специалност „Скулптура“ във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ (в наши дни Националната художествена академия). Първата му самостоятелна изложба се състои през 1982 г. През последвалите десетилетия участва в редица национални и международни изложения, сред които е изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. Два пъти представя България на Международното биенале във Венеция.

Парк-галерия "Оригиналите" съдържа постоянна експозиция от 50 скулптурни модела на Койчев, правени между 1967 и 2014 година. Скулптурите са модели оригинали, от които се изработват калъпи за отливане от бронз. Бронзови отливки на част от тях се намират в паркове и галерии в София, Брюксел, Благоевград и Созопол.

Новата инсталация в езерцето заменя ансамбъл от скулптури на пастир и стадо овце, който скоро ще бъде преместен в Южния парк в София.

“Вдъхновението за новата инсталация ми дойде от водното пространство. Основната ми задача беше пластична”, каза Пейчев в интервю за Свободна Европа.

Скулпторът отбеляза, че освен репродукциите на скулптури, които се смятат за шедьоври на световното изкуство, новата инсталация съдържа и триизмерни фигури на животни.

“Домашните животни, които пресъздадох в действителен размер са своеобразен времеви фон на репродукциите, тъй като представят образи свързани с човешкия бит във всички исторически периоди, от които са тези репродукции”, каза още Койчев.

Местоположението на новата инсталация създава предпоставка за непринудена среща между пътниците по магистралата и репродукции на някои от най-видните произведения на световното изкуство.

Койчев вярва, че такава среща би могла да обогати естетическите представи на пътниците. С други думи инсталацията е начин световното изкуство да “дойде…(и) в нашия гьол”.

XS
SM
MD
LG