Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още един "нежелан" от Кремъл политик беше арестуван в Русия


Дмитрий Гудков, снимката е от октомври 2020 г.

Полицията в Русия задържа опозиционния политик и бивш депутат в Държавната дума Дмитрий Гудков. Арестът идва след мащабна операция по претърсване на домовете на негови сътрудници и други опозиционери.

Гудков беше задържан за 48 часа по подозрение, че не изплаща редовно вноската по договор за наем на нежилищен имот през 2015-2017 година, съобщи ТАСС, като цитира анонимни източници.

По-рано във вторник Гудков написа в канала си в Телеграм, че има обиск във вилата му в Коломна, на около 100 км от Москва.

"Същото се случва с моя бивш асистент Александър Соловьов. Същото се случва с началника на кабинета ми Виталий Венедиктов. Не знам официалната причина, но причината е ясна".

Соловьов е бивш председател на "Открита Русия" - гражданска организация, която обяви на 27 май, че преустановява дейността си, за да защити своите членове от преследване.

На 31 май бившият изпълнителен директор на основаната от Михаил Ходорковски организация, Андрей Пивоваров, беше свален от самолет в Санкт Петербург и задържан.

Негови колеги разказаха, че е бил разпитан, полицаи са претърсили апартамента му и е получил обвинение за нарушаване на закона срещу "нежеланите организации".

Законът беше приет през 2015 година като част от пакет регулации, с които Кремъл притисна неправителствения сектор, който получава финансова подкрепа от чужбина, основно ЕС и САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG