Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това не беше бунт, това беше клане". Байдън почете събитията в Тълса


Байдън разглежда музея в Грийнуд, Тълса, по време на посещението си на 1 юни 2021 г.
Байдън разглежда музея в Грийнуд, Тълса, по време на посещението си на 1 юни 2021 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън почете 100-годишнината от расовите сблъсъци в Тълса, Оклахома, при които са загинали стотици американци. Той каза, че Съединените щати трябва да помнят и да се учат от "най-лошите сцени на расови бунтове през 20 век".

Байдън отиде в град Тълса на 1 юни, точно 100 години след началото на размириците, за да обяви нови инициативи на администрацията си за справяне с расовото неравенство в богатството, имотното състояние и малкия бизнес.

"Това не беше бунт, това беше клане", каза Байдън пред хората от квартала Грийнуд в Тълса. На 31 май и 1 юни 1921 година Тълса е обхванат от расови размирици и убийства.

През 2001 г. щатската комисия в Оклахома официално обяви, че загиналите са 36 души - 26 афроамериканци и 10 бели. Някои историци обаче публикуват изследвания, според които убитите са поне 300 души, повечето от които чернокожи.

Над 10 хиляди души остават тогава без домове, разрушени са стотици дребни бизнеси. Така е сложен край на един успешен икономически район, населен предимно с афроамериканци.

Оцелелите не са получили компенсации, а застрахователите не са уважили повечето от исковете. Събитията доскоро не присъстваха в учебниците по история.

"Някои несправедливости са толкова отвратителни, ужасяващи и тежки, че не могат да бъдат погребани, колкото и да се опитват хората", каза Байдън.

"Само истината може да лекува".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG