Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия забрани на сътрудници на Навални да се кандидатират на избори


Последната публична поява на Навални беше на 31 май, когато съдът го изслуша по видео връзка от затвора.
Последната публична поява на Навални беше на 31 май, когато съдът го изслуша по видео връзка от затвора.

Горната камара на руския парламент - Съветът на федерациите, одобри закон, който забранява на привърженици и членове на организации, обявени от властите за "екстремистки", да бъдат избирани за какъвто и да е пост.

Новият закон на практика забранява на всеки, който е свързан със затворения в трудова колония опозиционер Алексей Навални, да се кандидатира за публична длъжност.

Законът забранява на лидери и основатели на "екстремистки" организации да се кандидатират на избори за период от 5 години. Останалите членове или служители на такива организации получават 3-годишна забрана.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан и от президента Владимир Путин.

Промяната е директно насочена срещу Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, който продължи дейност под името "Щабовете на Навални".

Организацията вече беше обявена за "чуждестранен агент". Властите имат за цел да я обявят и за "екстремистка" преди парламентарните избори в Русия през септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG