Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде отиде джипката на горските, от която се включваше Бойко Борисов


Бойко Борисов сам управляваше джипа, от който излъчваше на живо в социалните мрежи
Бойко Борисов сам управляваше джипа, от който излъчваше на живо в социалните мрежи

Джипът. Шофьорът. Задната седалка. В тези три думи се събираше управлението на държавата до парламентарните избори през 2021 г.

От джипа се показваха достиженията на управлението на ГЕРБ - магистрали, заводи, тунели. Раздаваха се пари и обещания. Шофьорът на джипа се срещаше с щастливи и благодарни трудови колективи, кметове и пенсионери.

“През джипа на министър-председателя Бойко Борисов светът се вижда по друг начин, не с онзи хейт и негативизъм. Виждаме позитивните неща, не само негативните”, каза през януари бившият заместник-министър на регионалното развитие и пътник от задната седалка на джипа Николай Нанков.

След изборите на 4 април информационният поток вече е различен. Джипът го няма или поне зрителят не го вижда, шофьорът му вече говори от зали, пълни с млади партийни активисти.

Но къде е колата в момента и кара ли я още Борисов? Тръгнахме по следите на тези въпроси.

Не един, а четири джипа

Зрителите познават джипа по-добре отвътре, тъй като повечето от включванията бяха правени в движение. По-наблюдателните са забелязали, че става дума за "Тойота".

Луксозните джипове от тази марка, които хората са виждали, всъщност са четири, а не е само един. Информацията за автомобилите е оскъдна, защото макар и купени с държавни пари, употребата им винаги е била тайна.

Националната служба за охрана (НСО) ползва четири такива автомобила, които са предоставени от държавните горски предприятия. Това научихме след запитване на Свободна Европа до службата за охрана и Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Единият от автомобилите е "Тойота Тундра Крю", а другите три са "Тойота Секвоя". По-внимателните зрители са забелязали, че Бойко Борисов е ползвал повече от един, защото на кадрите от последните години се виждат коли с различни номера.

Първият автомобил е предоставен на НСО още през 2013 г. Другите три са купени две години по-късно. През 2015 г. държавните горски предприятия в Благоевград, Смолян и Сливен се сдобиват с такива автомобили, за да ги използват за т.нар. "скъп ловен туризъм". Разследването за сделките тогава беше публикувано в NBox и Офнюз.

В изискванията на обществената поръчка за джиповете бяха заложени редица екстри, сред които кожен салон с климатизирани седалки за предните места, както и монитор за задните места. Цената за един автомобил беше близо 200 хил. лв., което още тогава направи впечатление като прекалено висока цена за кола за ловни цели.

Джиповете за по 200 хил. лева трябваше да возят “милионери от САЩ и Европа, както и шейхове.

Сделката беше защитена от управляващите като целесъобразна. Джиповете за по 200 хил. лева трябваше да возят “милионери от САЩ и Европа, както и шейхове. Те ще са за превоз от летището до ловното стопанство в гората” - така тогавашният заместник-министър на земеделието Георги Костов защити инвестицията.

Оказа се, че колите, купени "за милионери", не се използват нито от американци, нито от шейхове. В тях се качиха безплатно висши държавни служители.

В края на 2016 г. разследване на Мария Цънцарова по бТВ показа, че джиповете на държавните горски прeдприятия возят Бойко Борисов и други политици. Те никога не са ползвани за нуждите на богати чуждестранни ловци, а веднага след като са били купени, са били предоставени на НСО за безвъзмездно ползване.

След излъчването на репортажа по бТВ Борисов (тогава премиер в оставка) каза, че е поискал НСО да върне джиповете на горските предприятия.

"Имам няколко смъртни присъди от международни терористи, които съм залавял и екстрадирал. Ако искате аз да съм пушено месо, ме оставете в незащитени коли да се возя. Ще се возя в „Лада Нива”, ще говоря с президента Путин, за да се возя в небронирана кола и да сте доволни", каза тогава Борисов.

Върнати, ама не съвсем

Тогава Националната служба за охрана е върнала джиповете, но за малко. Това показват данните, които предоставиха МЗХ и НСО след запитване на Свободна Европа.

Връщането е било само за времето, в което Борисов не е бил премиер - между оставката му през 2016 г. и изборите през 2017 г.

"И трите договора са прекратени през февруари 2017 г. През м. юни 2017 г. е инициирано ново писмо от началника на НСО на основание предстоящото към онзи момент Председателство на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г", пише в отговора на МЗХ. На базата на това писмо са подписани нови договори, които след това са анексирани и са в сила до 2022 г.

Дори и в момента джиповете, които караше Борисов, са на разположение на НСО.

Така председателството си минава, но колите остават на разположение на политиците. Дори и в момента джиповете, които караше Борисов, са на разположение на НСО. От службата обаче отказват информация дали Борисов продължава да ползва един или повече от тези автомобили.

"Данни за специалната техника, в това число и за моторните превозни средства, използвани за специализиран транспорт, и други данни относно оперативната дейност на службите за сигурност представляват класифицирана информация", казаха от НСО.

По закон премиерът и председателят на Народното събрание могат да ползват "специализиран транспорт на НСО" до 4 години след напускане на заеманата длъжност. Услугата включва служител на НСО и “автомобил с оборудване”. Поддръжката и горивото на автомобила са за сметка на държавата.

От НСО обясниха, че охраняваните лица нямат право на избор на автомобил. Решенията се взимат от специална комисия, но са тайна. От своя страна охраняваните лица могат да се откажат от услугите на НСО с декларация.

Свободна Европа изпрати въпроси и до пресцентъра на ГЕРБ дали Бойко Борисов все още управлява джипа “Тойота”, от който излъчваше в социалните мрежи, както и подал ли е декларация, с която да се откаже от автомобила. Не получихме отговор.

XS
SM
MD
LG