Връзки за достъпност

Извънредни новини

Олимпиадата в Токио ще се проведе въпреки отказа на хиляди доброволци


Министър Сейко Хашимото, която отговаря за провеждането на Олимпийските игри от японска страна. Снимката е архивна.
Министър Сейко Хашимото, която отговаря за провеждането на Олимпийските игри от японска страна. Снимката е архивна.

Олимпийските игри в Токио ще се проведат, въпреки че 10 000 предварително записани доброволци са се отказали да помагат в подготовката. Такава е позицията на председателката на организационния комитет Сейко Хашимото, изразена в четвъртък.

До церемонията по откриването на Олимпиадата остават точно 50 дни. В сряда стана ясно, че около 10 000 от 80 000 доброволци за Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които са жизненоважни за гладкото протичане на игрите, са се отказали от участие в организацията, главно заради опасения от COVID-19.

Отказите обаче няма да доведат нито до отмяна, нито до по-нататъшно отлагане на Олимпиадата, декларира Хашимото в четвъртък. По думите й игрите ще се състоят, освен ако пандемията не попречи на повечето отбори да пътуват.

„Ако различни държави по света се сблъскат с много сериозни ситуации и делегации от по-голямата част от страните не могат да дойдат, [само] тогава няма да можем да проведем игрите“, каза тя пред изданието Nikkan Sports. „Съответно, игрите няма да бъдат отменяни, освен ако не се появи такава ситуация.“

Отложените с една година Олимпийски игри, които по план трябва да започнат на 23 юли, се радват на слаба обществена подкрепа сред японците. В момента страната се бори с четвъртата вълна на епидемията от коронавирус. В голяма част от Япония, включително в столицата Токио, е обявено извънредно положение.

Присъствието на чуждестранни зрители по време на Олимпиадата вече беше забранено. Очаква се решение за това дали да се разреши присъствието на местна публика. То ще бъде взето след 20 юни, за когато е обявен краят на извънредното положение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG