Връзки за достъпност

Извънредни новини

Христина Панова, която завладя австрийската класическа сцена само на 13


Христина Панова
Христина Панова

Цигулката ѝ може да е на повече от два века, но тя завладя австрийската класическа сцена само на 13-годишна възраст. Наскоро пловдивчанката Христина Панова спечели Първа награда в категория „Цигулка“ на конкурса „Златна нота“, организиран в партньорство с Австрийското радио и телевизия ORF.

Христина и семейството ѝ заминават за Германия, когато тя е на 7, а след това тя се мести в австрийската столица Виена. В момента тя учи в местния Университет за музика и сценични изкуства при известния австрийски музикален педагог проф. Дора Шварцберг.

На последния етап от конкурса Христина избира да изпълни Унгарски танц №5 на Брамс като на диригентския пулт през това време е българинът Росен Гергов. Там е и Елина Гаранче, на която Панова се възхищава от малка.

„За мен това беше голяма чест, да мога да се срещна [с нея]. Тя винаги ми е била идол“, споделя цигуларката в интервю за БНР в сряда.

По време на изпълнението си Христина се е опитвала да си представи чувството което Брамс е изпитвал, докато е писал музиката, за да го предаде на публиката. Журито ѝ отвръща, че е успяла да го направи.

„Когато има две сестри, малката винаги иска да прави, каквото прави и голямата“, отговаря тя на въпрос на БНР как е извървяла пътя от Пловдив до Виена.

Така едва на 5-годишна възраст Христина вече свири активно, а на 7 участва в училищния оркестър на музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив. 13-годишното момиче има награди от редица конкурси в Германия, Австрия, Русия и други, а цигулката ѝ „Георг Клоц” от 1797 г. е специален подарък от немска музикална фондация.

Двете със сестра ѝ Ани често се явяват на сцената заедно. Последният им успех е по-рано през тази година, когато печелят първата награда и специалната награда на журито на Международния инструментален и вокален конкурс в Орадя, Румъния.

Една от най-големите мечти на Христина се сбъдва през 2015 г., когато получава шанса да изпълняват заедно с Ани в една от най-известните концертни зали в света – „Карнеги Хол“ в Ню Йорк. Тогава двете сестри стават най-младите български музиканти, свирили в залата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG