Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тормозът над журналисти трябва да спре, предупредиха правозащитници


Каталин Толонтан, разследващ журналист от вестник Libertatea, който е един от разпитваните.

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) призова румънските власти да прекратят тормоза над журналисти, разследващи случаи на корупция, и да не образуват наказателни дела срещу тях.

Апелът идва след съобщения на вестник Libertatea и на списание Newsweek-Румъния за това, че четирима техни журналисти са били разпитвани, след като медиите им са публикували разследване за корупция в обществените поръчки.

"За журналистите е от първостепенна важност да могат свободно да пишат за използването на обществени средства, без да се опасяват, че ще бъдат преследвани от правоприлагащите органи", казват от CPJ.

Прокурорите са повикали на разпит журналистите, след като са получили жалба от районен кмет в Букурещ, който е бил обект на разследването, твърдят главните редактори на двете издания. Кметът е определил журналистите като "организирана престъпна група", която го е изнудвала да промени фирмата-контрактор и му е обещавала в замяна "финансова печалба".

Главните редактори определят обвиненията срещу журналистите като напълно абсурдни и твърдят, че става дума за сериозна форма на тормоз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG