Връзки за достъпност

Извънредни новини

С една машина могат да гласуват 45 души за час, твърдят активисти


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

45 души могат да гласуват на една машина в рамките на час, съобщи Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС). Неправителствената организация е достигнала до този извод след симулация на изборен процес, проведен върху машина за гласуване, каквато ще бъде използвана на парламентарните избори на 11 юли.

В експеримента са взели участие доброволци от 19 до 60 години, осигурили непрекъснат поток до стаята на гласуване - ситуация, която не отговаря на реалната, тъй като при истински избори ритъмът на гласуването не протича равномерно, уточняват от организацията.

Симулацията показва, че на 11 юли на една машина ще могат да гласуват най-много 585 души, а ако изборният ден се удължи с един час, както допуска законът, гласуващите биха били най-много 630 души.

"Ако отчетените гласове значително превишават тези бройки, (...) това може да насочи вниманието към проверка в работата на комисията, както и на данните от записващото устройство на машината", казват от ИРПС. Организацията е член на Обществения съвет към ЦИК и наблюдава изборния процес от повече от 10 години.

Преглед на изборните резултати от 4 април показва, че в страната е имало само 26 секции, в които са гласували над 600 души.

В 228 секции тогава са гласували повече от 500 души.

Експериментът, проведен от неправителствената организация, потвърждава твърденията на производителя, че картата за гласуване действително не може да бъде използвана в две последователни гласувания, както и че тя не може да бъде заменена от друга карта.

От ИРПС посочват, че в по-големите секции може да е уместно да се предвидят и по две машини, но че това би изисквало повече от членовете на СИК (минимум петима) да се ангажират с администрирането на процеса.

"Запълването на съставите на СИК обаче е проблематичен в последните години процес. На изборите през април например много от секционните комисии не работиха в пълен състав, дори след хиляди сменени в дните преди изборите членове", напомнят още от организацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG