Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ разшириха черния списък на китайски компании, подпомагащи режима в Пекин


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън увеличи черния списък на китайските компании, които подкрепят военни дейности на Пекин, съобщиха информационните агенции. Включването в такъв означава включително и това, че компаниите няма да могат да се ползват от американски инвестиции.

Решението на Байдън е продължение на политиката на предшественика му в Белия дом Доналд Тръмп, който първоначално създаде черен списък от 31 китайски компании. Сега те са 59.

От петък в списъка влизат и компании, замесени в производството и разполагането на технологии за шпионаж, които биха могли да бъдат използвани не само от Китай срещу уйгурите и дисидентите, но и срещу други страни.

В списъка са големи строителни компании, телекомуникационни и технологични гиганти като Хуавей, Чайна мобайл, Чайна телеком, Чайна реълуей канстръкшън, петролният гигант Чайна нешънъл офшор ойл корпорейшън и др.

Американци, които имат акции и други финансови интереси в тези компании, имат срок до 2 август, за да ги преотстъпят другиму.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG