Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Пословично дискретна“. Джоди Фостър, която има свои правила в света на славата


Джоди Фостър
Джоди Фостър

Почти целият ѝ живот минава пред камера. Е, понякога е и режисьор или продуцент, но е позната най-вече с участията си като актриса във вече над 70 филма.

На 6 юли Джоди Фостър ще бъде удостоена с почетната награда на филмовия фестивал в Кан – „Златна палма“. Тя ще бъде и почетен гост на 74-то издание на събитието.

Фостър е родена на 19 ноември 1962 г. и започва кариерата си на актриса на три години. Първоначално се снима предимно в реклами и още преди да започне училище тя вече изкарва пари. На 12 получава и първата си малка роля във филм на Мартин Скорсезе.

Тя се справя толкова добре в „Алиса вече не живее тук“ (1974), че Скорсезе я избира и за ролята на Ирис в „Шофьор на такси“, която ѝ носи първа номинация за Оскар.

Ирис е 12-годишна проститутка, която става обект на желание на главния герой, изигран от Робърт де Ниро. Фостър печели овации за способността си да пресъздаде такава сложна героиня в толкова ранна възраст.

Преди да навърши 30 актрисата вече има два Оскара – за участието си в „Обвинената“ (1988) и за ролята Кларис Старлинг в хитовия филм с Антъни Хопкинс - „Мълчанието на агнетата“.

Междувременно успява да завърши Френската гимназия в Лос Анджелис и колежа Йейл. През 1994 г. Фостър продуцира и участва във филма „Нел“, като за тази роля тя получава четвърта номинация за Оскар. През същата година тя играе и в уестърн-комедията „Маверик“, заедно с Мел Гибсън.

Когато навлиза в 50-те си години, Джоди Фостър се състредоточава повече върху режисьорската професия. “Да си в петдесетте си години е преходен период за актьорите – не си достатъчно възрастен за старите герои, но и не си достатъчно млад, за да играеш младите. Така че си казах - добре, това е моето време да режисирам“, казва тя в интервю за Гардиън.

Някои от продукциите, които режисира, са „Бобърът“ (2011), „Пулсът на парите“ (2016), както и по един епизод на „Къща от карти“ и „Черно огледало“.

Като характер Фостър е позната със своите сдържаност и самоконтрол. Тя избягва да споделя политическите си възгледи или каквито и да е детайли отностно личния си живот. Актрисата рядко се поддава на очакванията за традиционните роли на звездите в Холивуд. В медиите тя често е описвана като „пословично дискретна“.

Джоди Фостър е също толкова непримирима и в професионален план. При избора си на роли Фостър винаги се е придържала към сложните героини, изправени пред трудни предизвикателства.

През 2013 г. обаче актрисата пречупва мълчанието около личния си живот. В своя реч при получаването на наградата „Златен глобус“ тя разкрива хомосексуалността си публично за пръв път.

Към момента Джоди Фостър е женена за фотографката Александра Хедисън и има двама сина с бившата си партньорка Сидни Бърнард.

XS
SM
MD
LG