Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обяви първата линия на "Северен поток 2" за завършена


Руският президент Владимир Путин обяви, че полагането на тръби за първата от двете линии на бъдещия газопровод „Северен поток 2“ към Германия вече е „успешно завършено“. Обръщайки се към икономически форум в Санкт Петербург на 4 юни, Путин каза още, че „работата по втората линия продължава“.

САЩ, които категорично се противопоставиха на строителството на тръбопровода, обявиха нови санкции срещу руски компании и кораби, участващи в проекта. Но администрацията на президента Джо Байдън реши да отмени санкциите срещу компанията, която ръководи проекта и нейния изпълнителен директор.

Във Вашингтон този ход беше посрещнат с критики от страна на републиканците и някои демократи, докато Кремъл го приветства като „положителен сигнал“ преди срещата на върха между Байдън и Путин на 16 юни.

Газопроводът на Балтийско море беше в центъра на политическа борба между Берлин и Вашингтон по време на предишната администрация на президента Доналд Тръмп. Откакто влезе в длъжност, Байдън се опитва да оздрави отношенията с Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG