Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият посланик на САЩ Джеймс Пардю почина на 77 години


Джеймс Пардю
Джеймс Пардю

Роденият в Мемфис през 1944 г. бивш посланик на САЩ в България Джеймс Пардю (2002-2005) е починал в сряда на 77-годишна възраст, предаде американското издание Arkansas Democrat Gazette, цитирано от БГНЕС.

Пардю беше част от екипа на известния американски дипломат Ричард Холбрук, с когото участваха в изработването на Дейтънското споразумение през 1995 г., сложило край на войната в Босна и Херцеговина.

Преди да започне дипломатическата си кариера, той е офицер във военното разузнаване, където работи 28 години и се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона с чин полковник.

След оттеглянето си от активна политическа дейност, Джеймс Пардю продължи често да коментира ситуацията в България, отправяйки критики за нефективността на борбата с корупцията в страната.

Той беше и сред американските представители, потвърдили по-рано през годината думите на двама водещи сенатори от САЩ, които разкритикуваха корупцията в България, а позицията им беше омаловажена от български политици и медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG