Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Рекорд." Българите в чужбина ще гласуват в поне 800 секции на изборите на 11 юли


Иван Кондов (дясно) - постоянен секретар и председател на РГ "Избори" и Калин Анастасов (ляво) - заместник-председател на РГ "Избори"

Очаква се да бъдат разкрити между 800 и 850 секции в чужбина за парламентарните избори на 11 юли. Това съобщиха в понеделник Иван Кондов и Калин Анастасов от работната група за организиране на изборите зад граница на Министерството на външните работи.

Увеличението ще бъде почти двойно в сравнение с вота през април, когато бяха 464.

„Нов рекорд, който тези избори ще поставят, е, че ще има много по-голям брой секции отколкото на вота на 4 април 2021 г. С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са вече 568. Нашият анализ сочи, че ще достигнем до разкриването на около 800 секции зад граница“, каза Иван Кондов.

По думите му това ще има положителен аспект за българите в чужбина, тъй като те ще могат да гласуват по-спокойно. „Предполагаме, че опашките, които се образуваха на предишните избори, вече няма да бъдат проблем“, добави той.

Анастасов посочи като примери Обединеното кралство, където се очаква българите да гласуват в почти 130 секции, докато през април секциите там бяха 35. В Германия при 69 секции през април сега се очаква да се гласува в над 105 секции, в Гърция от 20 секции през април, над вероятно ще се гласува в 29 или повече. В Испания от 53 през април секциите вече са 65 секции, в САЩ от 35 през април засега се очертават 53, а в Турция в момента има подадени заявления за около 105-110 секции.

До момента са подадени 37 хиляди заявления за гласуване в чужбина, стана ясно още на брифинга в понеделник. Заявленията засега са по-малко от подадените за изборите през април, когато бяха над 80 хиляди.

Това стана възможно, след като депутатите в 45-ото Народно събрание приеха промени в Изборния кодекс, с които отмениха забраната за откриване на повече от 35 избирателни секции в държави извън Европейския съюз.

Освен това според новите правила в чужбина секции се образуват в посолствата и консулствата, както и на места, където са подадени поне 40 заявления за гласуване, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели. По този начин бяха облекчени и изискванията за разкриване на нови секции. Досега това ставаше с минимум 60 заявления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG