Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как крайнодесните бяха изолирани в една източна германска провинция


Лидерът на ХДС в провинцията и премиер на Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф е големият победител на изборите в неделя.
Лидерът на ХДС в провинцията и премиер на Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф е големият победител на изборите в неделя.

Триумф на умерените консерватори над крайнодесните популисти. Това е недвусмисленият резултат от изборите за регионално правителство в източногерманската провинция Саксония-Анхалт, които се проведоха в неделя.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел изпревари крайнодясната „Алтернатива за Германия“ с много по-голяма преднина от очакваната според предварителните проучвания. Те предвещаваха сходни резултати за двете партии.

Но докато победата на християндемократите е неоспорима, другите изводи от изборите остават неясни.

Защо бяха важни тези избори?

Саксония-Анхалт не може да служи като представителна извадка за общите настроения в Германия. В областта подкрепата за „Алтернатива за Германия“ е традиционно значително по-голяма от тази в другите провинции, а посланията на самата партия там са по-открито ксенофобски.

Провинцията беше част от Германската демократична република до обединението на Германия през 1990 г. Както и в други източни провинции, които са по-бедни от западните, и в Саксония-Анхалт избирателите по-лесно подкрепят крайни политически сили.

Състоялите се в неделя регионални избори бяха последните преди националните избори за парламент на Германия, които ще се проведат през септември. Затова и бяха разглеждани като последното изпитание пред партиите и последна възможност за „сверяване на часовниците“ преди националния вот. Той ще бъде първият от 16 години насам, в който управляващата партия ХДС ще се яви без досегашния си лидер Ангела Меркел.

Резултатите от Саксония-Анхалт са обнадеждаващи и дават глътка въздух на наскоро избрания наследник на Меркел начело на християндемократите – Армин Лашет, който не се радва на голяма популярност.

ХДС печели изборите с 37,1%, което е значително по-висок резултат от този, който партията записа на предишните избори в провинцията. Тогава християндемократите получиха 29,8% от гласовете. Така те водят убедително пред втората политическа сила, крайнодясната „Алтернатива за Германия“, за която са гласували 20,8% от избирателите.

След тях по предварителни данни се нареждат Левицата, Социалдемократическата партия и Свободната демократическа партия. На последно място с 5,9% са Зелените.

Защо тази победа не означава и национална победа

Въпреки силното представяне на ХДС в Саксония-Анхалт, резултатите там не означават, че победа на партията и на национално ниво е сигурна. Според анализаторите успехът е по-скоро следствие от популярността и доверието, на които се радва местният лидер на ХДС Райнер Хазелоф.

Хазелоф е министър-председател на Саксония-Анхалт от вече повече от 10 години и се очаква да запази поста си и през следващия мандат. Според Франкфуртер алгемайне цайтунг стратегията на Хазелоф да заложи на центристки послания и ясно да се разграничи от крайната десница, му е донесла успех.

Той е успял да убеди предишни гласоподаватели на Левицата и социалдемократите да гласуват за него в името на това да се попречи на крайнодесните да станат първа политическа сила. Но не само това – според данните Хазелоф е успял да отмъкне гласове и от самата „Алтернатива за Германия“.

Подходът на Райнер Хазелоф трябва да служи за пример за останалите регионални организации на християндемократите.

Подходът му трябва да служи за пример за останалите регионални организации на християндемократите, пише Шпигел. Освен с ясното си разграничаване от „Алтернатива за Германия“ според изданието Хазелоф е спечелил точки и с отстояването на един категоричен консервативен курс. Без да копира крайната десница, той успешно си е присвоил и някои от „техните“ теми.

От самата крайна десница не признаха открито загубата си, а заговориха за „победа на консервативизма“.

„Изобщо не съм разочарован, щастлив съм“, коментира лидерът на парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“ Оливер Кирхнер. По думите му хората в Саксония-Анхалт са гласували „консервативно“ и резултатите показват, че „консервативната политика“ е възможна.

Въпреки това обаче участието на крайната десница в управлението на провинцията изглежда няма да бъде възможно. Всички останали партии вече категорично изключиха потенциална коалиция с „Алтернатива за Германия“. Вместо това се очаква Социалдемократическата партия да е основният партньор при преговорите, водени от ХДС.

Какво ще стане наесен

Победата на християндемократите на националните избори обаче остава далеч от сигурна. Освен личната популярност на регионалния министър-председател Хазелоф, има и други фактори, които очертават разликата между настроенията в Саксония-Анхалт и общата картина в страната.

Партията на Зелените по принцип се ползва със значително по-слаба подкрепа в източногерманските провинции. Затова и ниският ѝ резултат в Саксония-Анхалт не е изненада.

Според анализаторите, докато на националните избори през 2017 голямата промяна беше влизането на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ в парламента, голямото събитие през 2021 година може да се окаже именно една потенциална победа на зелените над партиите от център-дясното.

Последните социологически проучвания в Германия показват, че броени месеца преди изборите първа политическа сила е точно „Съюз 90/Зелените“. Дали и колко общогерманските настроения се различават от източногерманските, ще разберем на 26 септември.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG