Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Рутинна дейност". ДАНС извършва проверка в Специализираната прокуратура


Бойко Рашков
Бойко Рашков

Служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършват проверка на материали, съдържащи класифицирана информация, в Специализираната прокуратура. Това съобщи пред Свободна Европа служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков във вторник.

По думите му става въпрос за "рутинна дейност на агенцията, която тя провежда там, където е планирано, че трябва да се направи такава проверка".

"Включително, когато бях председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), те са идвали многократно да проверяват по тази линия и в това аз не виждам абсолютно никаква "бомба", както прочетох на едно място", добави Рашков.

Коментарът му беше по повод на неофициална информация, разпространена от БНТ, според която "агенти на ДАНС са влезли в три ключови структури за борбата с престъпността" – Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" и Главната дирекция "Национална полиция" в МВР, както и в спецпрокуратурата.

"На мене не ми е известно да има някакви действия от ДАНС в националната полиция", каза още Рашков с уточнението, че преди час е бил в тази главна дирекция, за да представи новия ѝ директор Станимир Станев.

"Там всичко беше спокойно и никакви операции, никакви действия на ДАНС не видях да се извършват", добави служебният вътрешен министър.

Той каза още, че след представянето на Станев е приел директора на ГДБОП Калин Стоянов, който не му е споделял там да са влизали служители на ДАНС. Накрая Рашков обобщи, че "такова нещо няма".

На въпрос дали е вярна информацията от "сигурни източници", цитирани от БНТ, че "агентите на ДАНС взимат от тези три институции секретни документи, касаещи досъдебни производства и разследвания", служебният вицепремиер заяви: "Това са измислици, това не е възможно да стане."

"Някой цели да внесе, вероятно, някакъв смут в предизборния период, който вече е започнал", добави Рашков с уточнението, че "в никакъв случай това не е служебното правителство".

Попитан кой може да цели подобно нещо, той назова бившата управляваща партия ГЕРБ и предположи, че тя "ще продължи, ще засили тази кампания с фалшиви новини".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG