Връзки за достъпност

Извънредни новини

Миню Стайков осъди България заради прекомерно дълго задържане


Миню Стайков
Миню Стайков

Подсъдимият Миню Стайков е бил обект на прекомерно дълго задържане. Това гласи решение на Европейския съд по правата на човека, цитиано от сайта “Де факто“.

В решението се посочва, че “липсват достатъчни основания за удължаването на задържането на жалбоподателя отвъд първоначалния период на криминалното разследване“.

Въпреки това решение на Стайков не е предвидено да бъде изплатено обезщетение. Това е така, защото представителят на ищеца е предоставил предложение за съдебно споразумение, но не и конкретен иск за справедливо обезщетение, какъвто е необходим в съдебната фаза.

Съдиите в Страсбург казват още, че вземайки предвид обстоятелствата по делото “съдът не открива никакви убедителни съображения, които да налагат присъждането на справедливо обезщетение”.

В началото на септември 2018 г. Стайков беше задържан и привлечен към наказателна отговорност заедно със сина си Стайко за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол. В началото на май 2019 г., в деня, в който изтичаше максималният му 8-месечен срок на задържане по тези обвинения, прокуратурата, МВР и ДАНС проведоха мащабна акция за измами с еврофондове.

Впоследствие Миню Стайков беше обвинен в злоупотреба с еврофондове в размер на над 11 млн. лева в периода 2015 – 2018 г. Това стана повод за продължаване на ареста му, въпреки че бизнесменът имаше здравословни оплаквания още тогава.

Защитата му многократно искаше през този период по-лека мярка за неотклонение, но двете специализирани съдилища винаги отхвърляха тези молби.

В началото на февруари специализираните съдии най-накрая уважиха искането му и го освободиха под домашен арест, като основният им мотив беше влошеното му здравословно състояние. Оттогава властите го контролират чрез електронна гривна. Във вторник спецсъдът потвърди тази мярка.

Първото дело срещу Стайков все още е в досъдебната си фаза, докато второто вече се разглежда по същество на първа инстанция от Специализирания наказателен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG