Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изтребител падна в Черно море. Няма данни пилотът да е катапултирал


Майор Валентин Терзиев
Майор Валентин Терзиев

Няма данни пилотът на падналия през нощта срещу сряда в Черно море изтребител да е катапултирал. Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който отиде в района на инцидента заедно със служебния премиер Стефан Янев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Издиваният пилот е майор Валентин Терзиев от Трета авиационна база "Граф Игнатиево" на длъжност началник на щаб на ескадрила, уточниха от Министерството на отбраната.

По-рано оттам съобщиха, че при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на учението "Шабла 21", изтребител МиГ-29 внезапно е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа в сряда. Учението е прекратено веднага след инцидента.

Малко след 15:00 часа Янев даде кратък брифинг пред медиите в Шабла. От изявлението му стана ясно, че спасителната акция продължава без успех и засега са намерени само някои отделни предмети от самолета, но не и пилотът, самата машина или черната кутия. Акцията ще продължи неопределено време.

Усложнение при стрелба по светеща цел

Едно от предположенията на военните е, че изтребителят е потънал на голяма дълбочина - около 70 метра, което може да наложи и включването на водолазни екипи в операцията през следващите дни. Премиерът увери, че при необходимост България ще се обърне за съдействие и към съюзни сили от НАТО.

Янев разказа, че в момента на катастрофата майор Терзиев е извършвал стрелба по светеща цел. Преди него по същия маршрут е прелетял друг самолет, който е пуснал целта.

По данни на другия пилот в този момент ситуацията се е усложнила, защото целта е започнала да се движи вертикално надолу с по-бърза скорост от очакваното. Майор Терзиев все пак я е поразил, което е заснето от другия изтребител и е докладвано от самия него.

Малко след това радиовръзката на управлявания от него МиГ-29 е прекъснала и той е изчезнал от радарите, стана ясно от думите на служебния премиер.

Пилот с опит в нощните полети

Янев заяви още, че майор Терзиев е пилот първи клас, което означава, че може да преподава като инструктор. Освен това е подготвен и с опит в нощните полети.

Премиерът не пожела да коментира повече подробности и призова медиите да не спекулират с възможните причини за катастрофата, докато те не бъдат установени официално.

"Какво точно се е случило - ще имаме ясен отговор на този въпрос едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или така наречената черна кутия. Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист и очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване", каза междувременно и президентът Румен Радев.

Военноокръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев съобщи, че по случая вече е образувано разследване и съвместно с Военна полиция се извършват процесуално-следствени действия на авиобаза "Граф Игнатиево".

България охранява въздушното си пространство с 8 машини МиГ-29, които са произведени преди повече от 30 години в бившия Съветски съюз. През 2019 г. правителството купи от САЩ осем изтребителя F-16 Block 70, за които плати 1.256 млрд. долара. Машините трябва да бъдат доставени през 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG