Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мая Манолова осъди Бойко Борисов за клевета


Мая Манолова
Мая Манолова

Бившият омбудсман и съпредседател на „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова е осъдила на първа инстанция бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за клевета, съобщи бТВ в сряда.

Софийският районен съд ѝ е присъдил обезщетение от 10 000 лв., но решението му не е окончателно и може да се обжалва пред втората инстанция. Искът на Манолова беше в размер на 15 000 лв.

Тя съди Борисов за негови думи, произнесени на 1 ноември 2019 г. в сутрешния блок на бТВ. Тогава той цитира „възмутен човек“ от предизборния щаб на Манолова, която тогава беше кандидат-кмет на София.

„Възмутен човек, който е при тях и ги слуша, ми каза, че може да попитате снощи към 19:30-19:40 ч. във Волуяк дали г-жа Манолова е правила там среща с ромите да прави такива уйдурми... Снощи по негови думи около 19:30-19:40 ч., конспиративно, чакали са я на Волуяк и отишла да се спазарява с кои роми да излязат и да кажат: „ГЕРБ ми платиха, Фандъкова ми плати, за да гласуваме за нея“, каза тогава Борисов.

Той е осъден и за още един коментар в ефира на телевизията: „Там Братя Галеви са ѝ помогнали много през ромските лидери. Направихме така, че да ги търсим с червена бюлетина. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските лидери. И няма да ме учуди ако и на първия тур са правили подобни магарии.“

Като доказателство за деянието бившият омбудсман прилага медийна публикация, в която приписваните ѝ действия са определени като „Новия Костинброд на Мая”. Още в началото на делото тя заяви, че ще дари обезщетението си на детска градина във Волуяк.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG