Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП одобри сертификата за ваксинирани, изследвани и преболедували COVID-19


Българския образец на европейското удостоверение за COVID-19
Българския образец на европейското удостоверение за COVID-19

Европейският парламент (ЕП) одобри окончателно въвеждането на европейско удостоверение за ваксинираните, изследваните и преболедувалите COVID-19, съобщи пресслужбата на институцията.

Целта на новия сертификат е да улесни свободното движение в Европейския съюз (ЕС). Той ще влезе в сила след като бъде окончателно приет от Съвета на ЕС и публикуван в Официалния вестник и ще се прилага от 1 юли.

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи и ще бъде наличен в цифров или хартиен формат, съдържащ QR код. Документът ще удостоверява, че притежателят му е ваксиниран срещу COVID-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановил от вируса.

Системата трябва да се прилага от 1 юли 2021 г. за период от 12 месеца. Сертификатът няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване сам по себе си.

Целта на новите правила е държавите от ЕС да не налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на такива удостоверения – например карантина, самоизолация или извършване на тест. Изключение ще са случаите, когато такива мерки са „необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“.

Според правилата за новото удостоверение всички държави от ЕС трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Всяка държава сама ще реши дали да приема и сертификати за други ваксини, разрешени съгласно националните процедури в отделните държави. Това се отнася, например, за руската ваксина „Спутник V“, която се използва в Унгария и Словакия, но до момента не е разрешена от EMA. Същото се отнася и за ваксините, включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) за употреба при извънредни ситуации.

Освен това Европейският парламент призова държавите от ЕС да осигурят изследвания за коронавируса на достъпни цени. България вече издава цифрови сертификати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG