Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Могат да ни слушат и сега". Манолова сезира МВР за незаконно подслушване на екипа ѝ


Мая Манолова
Мая Манолова

Целият офис на "Изправи се.БГ" е бил подслушван повече от половин година. Това каза на брифинг пред Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) лидерът на движението Мая Манолова. По думите ѝ журналисти също са били проследявани от службите.

По-късно Манолова уточни пред Свободна Европа, че не става дума за подслушване на помещенията, които формацията ползва. "Имах предвид хората в офиса ни, а не друг способ, ползван от службите", каза тя.

Манолова твърди, че има документи, които в четвъртък ще предостави на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Основанието за подслушване, според "Изправи се.БГ", е "подготвян държавен преврат". Службите са взели формален повод от участието на различни членове на формацията в протестите с искане на оставката на правителството и главния прокурор миналото лято.

Според изнесените от Манолова данни периодът на подслушването е от лятото на миналата година до кампанията за парламентарните избори, проведени на 4 април.

Лидерката на "Изправи се.БГ" настоя за проверка от Бюрото за контрол на СРС, защото по думите ѝ "една преписка и в момента е активна".

Става въпрос за преписка в Специализираната прокуратурата, по която според Манолова е било направено искане за продължаване на използването на СРС, което е уважено от Специализирания наказателен съд.

По този повод тя коментира пред Свободна Европа, че щом има "удължаване на преписка, могат да ни слушат и сега, а може би и ни слушат".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG