Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът настоя Брюксел бързо да каже как ще спира парите на проблемните държави


Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли

Европейският парламент прие решение, с което настоява Европейската комисия до две седмици да предприеме действия, свързани с възможността за спиране на парите на ЕС към страни, в които е нарушено върховенството на закона.

Призивът беше приет с 506 гласа "за", 150 "против" и 28 въздържали се.

На 1 януари 2021 г. влезе в сила Регламент за обвързване на парите с върховенството на закона. Европейският съвет поиска от Комисията да забави прилагането му, за да могат Полша и Унгария да го оспорят пред Съда на ЕС. И двете държави направиха това през март.

Европарламентът критикува Еврокомисията, че не е предложила мерки досега и не е последвала настояването това да се случи до 1 юни. Евродепутатите предупреждават, че ще съдят Комисията, ако не се "заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава там, където сериозно е застрашено справедливото, законно и безпристрастно разпределение на европейския бюджет".

"Рискът от злоупотреба с бюджета на ЕС в държавите членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава", казват евродепутатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG