Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът настоя Брюксел бързо да каже как ще спира парите на проблемните държави


Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли

Европейският парламент прие решение, с което настоява Европейската комисия до две седмици да предприеме действия, свързани с възможността за спиране на парите на ЕС към страни, в които е нарушено върховенството на закона.

Призивът беше приет с 506 гласа "за", 150 "против" и 28 въздържали се.

На 1 януари 2021 г. влезе в сила Регламент за обвързване на парите с върховенството на закона. Европейският съвет поиска от Комисията да забави прилагането му, за да могат Полша и Унгария да го оспорят пред Съда на ЕС. И двете държави направиха това през март.

Европарламентът критикува Еврокомисията, че не е предложила мерки досега и не е последвала настояването това да се случи до 1 юни. Евродепутатите предупреждават, че ще съдят Комисията, ако не се "заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава там, където сериозно е застрашено справедливото, законно и безпристрастно разпределение на европейския бюджет".

"Рискът от злоупотреба с бюджета на ЕС в държавите членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава", казват евродепутатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG