Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксинираните ще могат да пътуват в ЕС без тестове и карантина


Човек се ваксинира във временен пункт на пазар в румънската столица Букурещ
Човек се ваксинира във временен пункт на пазар в румънската столица Букурещ

Държавите от Европейския съюз (ЕС) одобриха облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, което предвижда хората със завършена ваксинация срещу COVID-19 да могат да пътуват, без да бъдат тествани и да подлежат на карантина. Новината беше съобщена от Португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Ройтерс.

Новите правила предвиждат туристите със завършен цикъл на ваксинация преди повече от 14 дни да могат да се движат свободно между държавите от ЕС. Ограниченията за пътуващите от трети страни могат да бъдат налагани в зависимост от епидемичната ситуация в тях.

Освен това ЕС прие промяна в системата, която определя кои региони се смятат за рискови за разпространение на COVID-19. Според новите насоки за „зелени“ региони ще се смятат тези, в които има по 50 нови случая на 100 000 души от населението на двуседмична база или по 75, ако те представляват под 1% от направените тестове. Границите на следващото по риск ниво – „оранжевото“, също ще се вдигнат.

За пътуващите от „зелените“ зони не трябва да има ограничения. За идващите от „оранжеви“ зони е възможно да бъде изискван отрицателен тест. Идващите от „червени“ зони може да бъдат подложени на карантина, а пътуванията от „тъмно червени“ зони могат да бъдат ограничени само до наложителни.

Новите правила идват на фона на приемането на новите европейски сертификати за ваксинирани, тествани и преболедували COVID-19 граждани. Новите удостоверения ще влязат в сила от 1 юли, въпреки че някои държави, сред които и България, започнаха да ги издават по-рано.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG