Връзки за достъпност

Извънредни новини

2,3 млн. лева за една локва. Кирил Петков разкри нарушения в ремонтите на язовири


Служебният министър на икономиката Кирил Петков при язовир „Пазар дере“
Служебният министър на икономиката Кирил Петков при язовир „Пазар дере“

Държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонт на язовир, който изглежда като „локва“. Това показват резултатите от проверка, съобщени от служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Става дума за язовир „Пазар дере“ край Ловеч, който е ремонтиран със средства, предоставени от Министерството на икономиката на Държавната консолидационна компания (ДКК). Тя от своя страна е възложила ремонта на държавната фирма „Монтажи“, която е възложила дейностите на частни подизпълнители без конкурс.

„Единственото, което този язовир за 2,3 милиона лева е успял да запази, е тази локва“, каза Петков във видео, публикувано в канала в Ютюб на Министерството на икономиката. Той показа съоръжение, направено от пластмасова бутилка от газирана напитка, от която излиза маркуч с електрически кабел.

„Очевидно за мен е, че когато държавата похарчи 2,3 милиона лева, се надявам съоръжението да изглежда по-добре от това“, добави Петков.

Цените на отделните дейности от този ремонт са били завишени, посочи инж. Петко Барзов, който е участвал в комисията по проверка на изразходването на средства от фирмата „Монтажи“. Той даде като пример цените за бетона, които са били двойно по-високи от пазарните, и транспортните разходи, които са били пет пъти по-високи.

Този случай беше представен от служебния министър като илюстрация на непрозрачното харчене на пари от държавните компании. Проверката на министерството беше насочена към харченето на парите за ремонти на язовири, отпуснати от предишното правителство през 2018 г.

Става дума за 500 милиона лева, с които е увеличен капиталът на Държавната консолидационна компания. Тя от своя страна е подписала с дъщерното си дружество „Монтажи“ поне 266 договора на стойност поне 631 милиона лева, изплатени авансово. То е възложило строителните работи на множество частни подизпълнители без конкурси, на които е платило авансово 50% от сумите.

Резултатът три години по-късно е, че само 10 ремонта на язовири са изпълнени и приети. 18 ремонта са предадени от подизпълнителите, но не са приети досега от държавата. 51 ремонта са прекратени след допълнителни проверки, а 120 ремонта са на етап „открита строителна площадка“.

„Работната група счита, че въпреки сериозната инициатива на държавата, един сериозен проблем остава нерешен. Министерският съвет и Министерството на икономиката не изглежда да са работили като добри стопани, тъй като значителни обществени средства за планирани без ясни приоритети и впоследствие изразходени без прозрачен процес и адекватен контрол“, се посочва във видеото, в което са представени резултатите от проверката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG