Връзки за достъпност

Извънредни новини

Катя, Маша и Владимир излизат на една сцена. Какво се знае за децата на Путин


Катерина Тихонова и Мария Воронцова
Катерина Тихонова и Мария Воронцова

Доколкото всевластието на Владимир Путин в Русия е известен факт на всеки по света, не толкова известни са фактите около роднините на президента, особено за част от децата му.

Преди дни в Санкт Петербург се проведе Международният икономически форум. Самото събитие привлече внимание не толкова с изказаните идеи, а с появата на две любопитни говорителки.

Едната е ръководителката на Центъра за национален интелектуален резерв към Московския държавен университет Катерина Тихонова, а другата – изследователката по генетика Мария Воронцова.

Тяхното присъствие можеше и да остане абсолютно незабелязано, ако не бяха десетките информации, които вече се приемат за публична тайна и ги определят за дъщери на Владимир Путин.

Незапознатите няма как да знаят, че държавният глава и двете му дъщери излизат на една сцена.

Президентът също беше говорител на форума, но незапознатите няма как да знаят, че държавният глава и двете му дъщери излизат на една сцена, защото двете дами не използват същата фамилия.

Досега Кремъл и самият президент многократно са отказвали да потвърдят данните, че Катерина Тихонова и Мария Воронцова са негови дъщери, като се позовават на личния характер на информацията.

„Те вече са пълнолетни и имат сериозни професионални позиции. Имат собствени амбиции и искат да се представят пред руския елит като независими личности“, коментира политическият анализатор Сергей Марков пред Свободна Европа. По неговите думи форумът в Санкт Петербург е бил идеален момент това да се случи, тъй като това е „семейно събитие“ за Путин и хората от вътрешния му кръг. Марков определя събирането в Санкт Петербург още като „форум на елита на Русия“.

По време на събитието Тихонова се включи с 6-минутно видео, в което говори за използването на иновативни технологии за увеличаване на инвестициите. Воронцова пък имаше 13-минутно интервю относно редките заболявания, което беше излъчено в национален ефир.

„Катерина Владимировна“

По време на участията на двете дами, съвсем очаквано те не бяха попитани за информациите, които ги определят като дъщери на най-влиятелния човек в страната. Единственото нещо, което се изплъзна, беше обръщението на един от модераторите към Тихонова, към която той се обърна с „Катерина Владимировна“. В Русия е прието да се обръщаш към човек с бащиното му име.

В последните години двете жени все по-видимо присъстват в публичното пространство, но появата им на събитието в Санкт Петербург издигна популярността им на друго ниво. Не закъсняха и спекулациите, че публиката в Русия ще започне да ги вижда все по-често.

„Каква беше целта от публичната им поява? Или са използвани от лобисти за личните им цели, което може да се помисли особено заради появата на Катерина Тихонова, или просто е счетено, че може да е интересно да бъде показано за външните медии какво казват и какво мислят дъщерите на Путин“, каза анализаторът Андрей Колсеников от центъра Карнеги в Москва.

Той добави още, че това може да е просто леко повдигане на завесата, без да се покажат истинските функции на двете дами и предвещание за включването им на голямата сцена.

На появата на дъщерите на Путин се гледа и като на опит за заздравяване на имиджа на самия президент. Често членовете на руския елит са критикувани, че изпращат децата си и други свои роднини да учат и живеят на Запад. В същото време за Тихонова и Воронцова се знае, че основно пребивават в Русия.

Наследникът на Путин?

За появата на Тихоновна обаче се подозира, че може да е опит за подобряване на реномето на Кирил Дмитриев, който беше част от същия панел, в които и тя участваше. Той е директор на Руския фонд за директни инвестиции и се споменава като потенциален наследник на Путин. Той и съпругата му, която е известна телевизионна персона, са близки на Тихонова и бившия ѝ съпруг, милиардерът Кирил Шамалов.

Оглавяваният от Дмитриев фонд произвежда и разпространява руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V".

Името на Дмитриев придоби световна слава още през 2017 г., когато от медийни публикации стана ясно, че е провел тайна среща на Сейшелските острови с основателя на частната американска военна компания Блекуотър Ерик Принс. Самият Принс отрече публикациите, които го свързаха с влияние в създаването на преходния екип на Доналд Тръмп и опит той и Дмитриев да създадат „задкулисен канал“ за комуникации между Вашингтон и Москва.

Според анализатори работата на Дмитриев е от изключително значение за управлението на Путин.

„Този човек, който не е министър и няма висок пост, става изключително могъщ, защото отговаря за паричните потоци и осъществяването на определени проекти от страна на правителството. Това пък много точно представя концепцията на Путин за това как да работи икономиката“, казва Колесников.

Колко са децата на Путин

Официално Владимир Путин има две деца, дъщери от брака му с Людмила Путина. Мария Путина (за която се смята, че е Мария Воронцова) е родена в Ленинград през април 1985 г., а Екатерина Путина (за която се смята, че е Катерина Тихонова) е родена в Дрезден през август 1986 г. Президентът не обсъжда нищо за тях, освен че са живи и че са в Русия.

„Не обсъждам семейството си с никого. Всеки човек е господар на съдбата си. Те живеят собствените си животи и го правят с достойнство“, каза Путин през 2015 г. Той и Людмила се разведоха през 2014 г.

През 2017 г. президентът на Русия каза, че има двама внуци, но не влезе в други детайли, освен че единият е вече в детска градина, а другият е бил наскоро роден.

През 2020 г. сайтът Проект излезе с информация, че Путин има и друга дъщеря – Елисавета, родена през 2003 г. след извънбрачна връзка с жена на име Светлана Кривоногих.

Според други публикации Путин има още една дъщеря, родена през 2015 г., както и двама синове близнаци, родени през 2019 г. от бившата гимнастичка и депутатка от руската дума Алина Кабаева.

Путин никога не е потвърждавал отдавна витаещите слухове за връзката му с гимнастичката.

XS
SM
MD
LG