Връзки за достъпност

Извънредни новини

В противовес на Китай. Г-7 прие план за подкрепа на развиващи се държави


Срещата в Корнуол започна със снимки на плажа. На снимката: Шарл Мишел, Джо Байдън, Йошиде Суга, Борис Джонсън, Марио Драги и Еманюел Макрон
Срещата в Корнуол започна със снимки на плажа. На снимката: Шарл Мишел, Джо Байдън, Йошиде Суга, Борис Джонсън, Марио Драги и Еманюел Макрон

Лидерите на страните-членки на Г-7 приеха план за подкрепа на по-слабо развитите страни по света, съобщи Би Би Си. Това се случи по време на първия ден от срещата в английското графство Корнуол.

Американският президент Джо Байдън каза, че иска проектът, наречен „Да построим отново по-добър свят“ (Build Back Better World), да бъде алтернатива от по-високо качество на китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Китайската инициатива за развитие на инфраструктурата в беше критикувана, защото поставя тези страни във финансова зависимост.

Според лидерите на Г-7 техният проект предвижда по-широко партньорство, основаващо се на ценности, прозрачност и високи стандарти. Все още няма яснота как ще бъде финансиран планът.

Очаква до края на срещата на лидерите от Г-7 да бъде одобрен нов план за предотвратяване на пандемии в бъдещето, който включва съкращаване на времето за разработване на ваксини и лечение под 100 дни. Предстои да бъде одобрено даряването на 1 милиард ваксини срещу COVID-19 на развиващи се държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG