Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон ще забави отмяната на мерките за COVID-19


Мъж минава покрай табела, упътваща жителите на Болтън, Англия, към центъра за извършване на тестове за COVID-19. 28 май 2021 г.
Мъж минава покрай табела, упътваща жителите на Болтън, Англия, към центъра за извършване на тестове за COVID-19. 28 май 2021 г.

Великобритания ще отложи края на ограничителните мерки, свързани с пандемията от COVID-19, предадоха световните агенции. В понеделник се очаква изявление на премиера Борис Джонсън, който да обясни това отлагане с разпространението на варианта Делта на коронавируса.

Страната има най-високите постижения във ваксинирането и постепенно отменяше всички по-рано наложени ограничителни мерки. Според плана на правителството последната от тях би следвало да отпадне не по-рано от 21 юни. Сега се очаква този процес на отпадане да се забави.

Вариантът Делта най-силно удари Индия, преди разпространението му да продължи към други държави. Този вариант е с 60% по-заразен от първоначалния коронавирус, открит в Ухан, Китай, през 2019 г. Появата на Делта породи опасения, че светът може да се озове пред трета вълна на пандемията.

На фона на забавянето на разпространението на COVID-19 в Европа, в Бразилия не се наблюдава подобна тенденция. На 13 юни там започна футболното първенство Copa America, след като властите взеха спорното решение да проведат съревнованието независимо от разпространението на коронавируса. Епидемиолозите твърдят, че това решение може да се окаже рисково за целия свят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG