Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгарският парламент забрани ЛГБТ темите в училище с нов закон въпреки протести срещу него


HUNGARY -- People unfurl a rainbow flag during an LGBT rights demonstration in front of the Hungarian Parliament building in Budapest, June 14, 2021
HUNGARY -- People unfurl a rainbow flag during an LGBT rights demonstration in front of the Hungarian Parliament building in Budapest, June 14, 2021

Унгарският парламент прие нов закон, забраняващ дискусиите на тема хомосексуалност или промяна на пола в училищата. Законът, който беше гласуван във вторник, беше предложен от Фидес, консервативната управляваща партия на премиера Виктор Орбан.

Според изменението по време на часовете по сексуално образование на учениците не може да се показва съдържание, което насърчава смяната на пола или еднополовите връзки. Забраната ще важи и за реклами и филми, насочени към непълнолетни. Инициаторите на закона го представят като мярка срещу педофилията

Законът също така предвижда създаването на списък с организации, на които ще е позволено да провеждат часове по сексуално образование в училищата.

Унгарският парламент прие законопроекта със 157 гласа за и само един против, като гласовете в подкрепа дойдоха от управляващата „Фидес“ и дясната партия „Йобик“. Само един независим депутат гласува против, а останалите опозиционни партии бойкотираха вота.

„В този срамен ден мястото на опозицията не е в парламента, а по улиците“, написа кметът на Будапеща Гергей Карачон във Фейсбук.

Законът бе гласуван на фона на протести в столицата Будапеща. В понеделник хиляди унгарци се събраха пред сградата на парламента, за да изразят несъгласието си със спорния законопроект и да изразят подкрепа за ЛГБТ общността. Според протестиращите законът е „ужасяващ и нехуманен“ и ще послужи като инструмент за стигматизирането на хиляди унгарски граждани на база на тяхната сексуална ориентация.

По-рано в понеделник той беше критикуван и от Дуня Миятович, комисар по правата на човека в Съвета на Европа. По думите ѝ новият закон „ограничава свободата на изразяване и образование на всички унгарци“.

В понеделник Миятович призова унгарските депутати да отхвърлят законопроекта и „да останат нащрек срещу подобни инициативи, за да прокарат мерки, които ограничават правата на човека или заклеймяват някои членове на обществото“.

Правозащитници сравниха забраната с дискриминационен руски закон от 2013 г., който забранява „гей пропагандата“.

Изменението в законодателството е поредният ход от серия политики на кабинета на Орбан, ограничаващи правата на ЛГБТ хората. По-рано правителството въведе конституционно изискване бракът да е между мъж и жена, а осиновяването от еднополови двойки беше забранено.

Правителството също така забрани със задна дата даването на правен статут за трансджендър лица. Забраната беше определена от Конституционния съд на Унгария като противоконституционна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG