Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисар: България изостава с ваксинирането. Здравните власти готвят „по-добра“ кампания


Комисар Стела Кириакиду и министър Стойчо Кацаров посетиха един от мобилните пунктове за ваксинация
Комисар Стела Кириакиду и министър Стойчо Кацаров посетиха един от мобилните пунктове за ваксинация

България изостава сериозно с ваксинирането като е поставила поне една доза на 15% от населението си при 50% средно ниво при страните в ЕС. Това констатира по време на посещение в София еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду.

„Ваксинирането спасява човешки животи, намалява хоспитализациите, позволява ни да се върнем към една нова нормалност и също така ни позволява да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират“, каза тя.

Нейната визита е във връзка именно със забавения темп на ваксинацията у нас. Тя проведе официални срещи с президента Румен Радев и служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Съдействие, което ще получим, дизайн на кампании, които биха били най-подходящи, за да убедим нашите хора да се ваксинират по-масово от досега. Ще получим конкретно методология за оценка на това колко души от нашето население са се срещали с вируса или са ваксинирани и са изградили имунитет“ , каза Кацаров. По негови думи, ако се продължава с настоящия темп до 2 месеца дози от ваксините ще са получили 80% от хората над 60 години, което е „реалистична цел“.

Кацаров каза още, че в момента Министерството на здравеопазването започва информационна кампания за ползата от ваксините, но тя е закъсняла.

„Това е нещо, което трябваше да бъде направено още в началото на годината, за да има ефект сега. По този начин щяхме да избегнем недоверието във ваксините, митовете и лъжите, които се разпространяват сред хората“, каза той.

От началото на ваксинациите България остава твърдо на последните места в ЕС, като в последните месеци разликата с предпоследните Румъния и Латвия значително нарасна.

Според данните от Министерството на здравеопазването за поставени първи дози ваксини до момента, ако България запази същия темп на ваксинация ще достигне до т.нар. колективен имунитет, включват между 70 и 70% от цялото население в началото на 2023 г.

Здравният министър от предишното правителство Костадин Ангелов каза в края на април, че това ще се случи до края на лятото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG