Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бояна и Даниела, които осигуряват спорт на „децата с различни възможности“


Бояна Коцева и Даниела Садикова

Гейминг, спорт, деца с увреждания и един актьор са замесени в тази история.

Поводът е първият по рода си благотворителен гейм турнир с водещ Китодар Тодоров. Състезанието е наречено “О, братко, къде съм?” и събира средства в подкрепа на инициативата ПараКидс за деца с увреждания. То ще продължи до 24 юни.

Парите и оборудването, които ще се съберат, ще отидат за най-малко 105 деца, които са част от инициативата.

Китодар избира ПараКидс, защото са „много шарени, много прозрачни, но най-вече заради децата“, казва Бояна Коцева. Тя е съосновател на ПараКидс и член на Управителния съвет на Сдружение "СК ШАРК". Завършила е Националната спортна академия "Васил Левски" и прави докторантура, свързана с адаптирани ски.

През 2014 завършва програмата EUDAPA във Финландия, след което в продължение на година и половина работи там за два от големите местни университети, както и в най-доброто ски училище. Има над 10-годишен професионален опит като ски учител.

Целта на ПараКидс е да направи спорта достъпен за всички деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. „Или както ние обичаме да ги наричаме – деца с различни възможности“, казва Бояна.

ПараКидс предлага целогодишни тренировки по адаптирано плуване и водна рехабилитация. Отделно организира и тренировки по сезонни спортове като адаптирани ски през зимата.

С помощта на доброволци ПараКидс организират и спортни лагери, като летните включват сърф, гребане, каяци.

Децата в „норма“ също са добре дошли да тренират рамо до рамо с децата с увреждания. „Ние възпитаваме бъдещите граждани още от малки в разбиране, уважение и толерантност“, казва Бояна.

Целогодишно благодарение на ПараКидс тренират над 250 деца с увреждания, а на летния лагер се очаква да се съберат около 80 деца, които ще бъдат с родителите си.

Идеята е в това, че докато присъстват на тренировките, семействата също ще се научат, а след това ще могат да ги практикуват и без треньори.

„Така се създава една общност – от приятели, от хора, които си споделят и помагат“, казва Бояна.

ПараКидс съществува от 2016 г. и се прочува още в същата година, когато побеждава 212 други участници в конкурс за социални предприемачи, наречен „Промяната“. След това, казва Бояна, името ПараКидс вече започва да се разпространява от уста на уста.

Всъщност инициативата е на двама души - не само на Бояна, но и на Даниела Садикова. Двете се събират преди години, когато кандидатстват в конкурс за докторанти на НСА.

По-късно „на по кафе, на по бира“ започват да споделят идеите си една на друга. Така решават чрез ПараКидс да съберат ските, спорта на открито, плуването и социалната кауза в едно.

„Преди нас е имало много подобни опити“, казва Бояна, „но може би ние уцелихме една повратна точка, след която нещата потръгнаха много бързо“.

ПараКидс се борят и за промени на институционално ниво, макар че „нещата чисто административно стават малко по-бавно“, казва Бояна.

Според нея обаче има раздвижване сред сдружения, организации и институции, които отговарят за зимните спортове. „Те започват да гледат напред към това да направят планината достъпна за всички“, казва тя и добавя: „Вярваме, че и ние имаме пръст в това“.

Инициативата среща финансови трудности, тъй като адапританите спортове изискват специфична и затова скъпа екипировка. Въпреки това обаче с дарения и пълна прозрачност успяват да запазят таксите си символични, за да улеснят максимално достъпа на децата с увреждания.

Даниела, другият основател на ПараКидс, е председател на Сдружение "СК ШАРК" и докторант по кинезитерапия в НСА. Тя има магистърска степен по Адаптирана физическа активност и спорт.

Основава "СК ШАРК" през 2015 година и оттогава работи с деца с двигателни и ментални затруднения, както и с гръбначни изкривявания. Преминала е различни следдипломни сертификационни обучения, например по акупунктура и мокситерапия, приложна кинезиология и др.

„Много често децата с тежки увреждания в България са затворени вкъщи и не са ангажирани с нищо. Чрез спорта обаче те могат да постигнат някаква независимост, да повярват в себе си, във възможностите си“, казва Даниела в интервю за БНР.

Турнирът “О, братко, къде съм?” се излъчва на живо във Facebook от 14 до 24 юни във всеки делничен ден от 20 ч. А средствата се набират тук.

  • 16x9 Image

    Диляна Теохарова

    Диляна Теохарова е журналист в Свободна Европа от 2021 година. Преди това завършва специалност журналистика, профил печат и култура в Софийския университет.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG