Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама съдии подадоха оставки от ВСС


Двама от членовете на Висшия съдебен съвет подадоха оставки, съобщи БТА. Това са Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, които бяха част от Съдийската колегия.

Новината идва след протести на съдии от цялата страна, които не са съгласни с проекта за реформа на съдебните райони. Част от идеята предвиждаше закриването на районни съдилища.

Двамата съдии, които в петък подадоха оставки, бяха координатори на този проект. По-рано те бяха пряко избрани от съдиите за членове на Съдийската колегия.

Надяваме се да не спира дебатът за промени в съдебната система, казват в писмено обръщение Шекерджиев и Димитрова. "Надяваме се, че внесохме достатъчно "шум" вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата", пишат още те.

Двамата потвърждават, че не отстъпват от становището си за нуждата от "категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността, и ефикансността на съдилищата в България".

"Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост", добавят те.

Представляващият ВСС Богдан Магдалинчев съжали, че двамата напускат и ги определи като етични колеги. Той допусна, че след оставките им Съдийската колегия ще трябва да избере други свои представители.

Шекерджиев и Димитрова са помолили да бъдат възстановени на длъжностите, които са заемали преди да бъдат избрани за членове на колегията. Красимир Шекерджиев трябва да бъде възстановен като съдия в наказателната колегия на ВКС, а Димитрова - като съдия в Окръжен съд-Бургас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG