Връзки за достъпност

Извънредни новини

Начело на Иран застава ултраконсерватор


Ебрахим Раиси приветства медиите в залата, в която гласува. Техеран, 18 юни 2021 г.
Ебрахим Раиси приветства медиите в залата, в която гласува. Техеран, 18 юни 2021 г.

Новият президент на Иран ще бъде ултраконсервативен проповедник. Това е Ебрахим Раиси, който получи 61,95% от гласовете на изборите в петък, съобщиха властите в Техеран.

Избирателната активност е била 48,8%, което е най-нисък резултат от 1979 г. - годината, в която е създадена днешната Ислямска република. Много недоволни от икономическото състояние на страната бяха призовали към бойкот на изборите, което в крайна сметка улесни победата на Раиси още от първия тур.

Ебрахим Раиси е санкциониран от САЩ за извършване на престъпления срещу човечеството. В края на 80-те той е един от четиримата съдии в страната, наложили смъртни наказания на хиляди политически затворници. През 2009 г. той е държан отговорен за жестокото потушаване на протестите.

Раиси е известен като яростен критик на Запада и защитник на ултраконсервативните принципи в управлението на Иран. Той заема ниски управленски позиции в продължение на десетина години, а през 90-те е прокурор на Техеран. От 2014 до 2016 е главен прокурор на страната. През 2019 г. той оглавява съдебната система в Иран.

Раиси е изучавал ислямско право при върховния лидер яатолах Али Хаменей и на него се гледа като на протеже на лидера.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG